Angelonie

Hroznovitá květenství angelonií svým tvarem připomínají hledíky. Mohou být bílé, růžové, fialové nebo různobarevné, jedno ale mají společné: překrásně voní a přitahují motýly. Dají se pěstovat jak na balkonech a terasách, tak na záhonech, jejich zazimování je ale náročné, takže se každý rok vysazují znovu. Ke zdárnému růstu potřebují rašelinový substrát a pravidelné hnojení. Dobře snášejí plné slunce.

Pantoflíček

Pokud na váš balkon či terasu nejde moc slunce, můžete tu pěstovat pantoflíčky (Calceolaria). Tyto půvabné keříčkovité rostliny obvykle kvetou od června až do prvních mrazíků, kdy je musíte schovat do skleníku nebo nevytápěné zimní zahrady. Svůj název pantoflíček získal podle zajímavého tvaru květu, který tak trochu připomíná nafouknutou pantofli. Potřebuje závětrné stanoviště a mírné přihnojování.

Vějířovka

Do závěsných květináčů i truhlíků můžeme zakomponovat vějířovku (Scaevola), která své květy rozkládá vějířovitě kolem silného stonku. Nejčastěji seženete modré, bílé a růžové kultivary, jež během sezony vytvoří bohaté převisy. Stonky mohou dosáhnout délky až 1 m, takže pro ně raději vybereme větší nádobu. Díky dužnatým listům by vějířovka měla přežít, i když ji sem tam zapomenete zalít. Vyhovuje jí slunné stanoviště, snese však i mírné přistínění.

Bakopa

Dlouhé a poléhavé stonky jsou typické i pro bakopu (Bacopa), jen kvítky jsou jemnější a drobné. Bakopa se uplatní nejlépe v závěsném květináči jako doplněk výraznějších převislých letniček. Substrát by měl být lehký, mírně kyselý a vlhký, nikdy však ne přemokřený. Během letní sezony se vyplatí rostlinu přihnojovat tekutým hnojivem bohatým na železo. Bakopa může přezimovat ve světlé místnosti při teplotě okolo 10 °C.

Netýkavka

Rostliny z rodu Impatiens určitě znáte. Po odkvětu vytvářejí tobolky, které puknou, když se jich třeba i jen letmo dotknete. V zahradnictvích dnes běžně najdete kultivary určené pro pěstování v nádobách na balkonech. Kvetou až do podzimu v celé škále sytých barev a jejich výhodou je, že se jim daří na slunci i v polostínu. Musíte je však pravidelně zalévat.