Čaj z lipových květů oceníme zejména při nachlazení a dráždivém kašli. Květy obsahují řadu tříslovin, flavonoidů, polysacharidů, různé druhy kyseliny karboxylové včetně jejich solí a řadu dalších prvků, které aktivují obranné mechanismy a podporují pocení. Výhodou je, že lipový čaj neškodí ani malým dětem, a může jim proto sloužit jako podpůrná kúra i prevence během chřipkových epidemií. Navíc má uklidňující účinky, zmírňuje nervozitu i bolesti hlavy a podporuje rychlejší usínání.

Odvar z lipových květů se dá užívat i zevně. Obklady pomáhají hojit popáleniny a uleví od bolestí svalů a kloubů. Lázeň může zklidnit i různé vyrážky a ekzémy.

U nás se přirozeně vyskytuje lípa srdčitá a lípa velkolistá. Někdy se v parcích či zahradách můžeme setkat i s lípou stříbrnou nebo americkou, z nich ale květy zásadně nesbíráme, mají hořkou chuť a mohou působit toxicky.

Lipové květy je nejlepší sbírat i s listeny hned po rozkvětu, kdy ještě nejsou úplně rozvinuté. Sušíme je na stinném a vzdušném místě, nesmí jít na ně přímé slunce. Je možné použít i sušičku, ale teplota sušení by neměla překročit 35 °C. Usušené květy skladujeme v dobře uzavřených nádobách, aby se k nim nedostala vlhkost.

Z čerstvých květů je možné připravit chutný lipový sirup, kterému se někdy ne zcela správně říká "med":

Potřebujeme: košík čerstvě nasbíraných lipových květů, 3 litry vody, 2 kg cukru krystal, 3 citrony

Postup: Květy doma rozložíme na papíře a necháme pár hodin odležet, aby z nich vylezli všichni broučci a jiné "breberky". Květy zbavíme stonků a vložíme do velké nádoby spolu s citrony nakrájenými na plátky. Zalijeme vodou a necháme do druhého dne louhovat. Směs potom přecedíme přes plátýnko, vlijeme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Přisypeme cukr a za občasného míchání vaříme při mírném ohni do zhoustnutí - bude to trvat asi 2 hodiny. Cukru můžeme přidat více či méně, záleží na tom, jak hustý sirup požadujeme.