U jižní zdi se může dařit i choulostivějším rostlinám

V prostředí pergoly či atria panuje obvykle zvláštní mikroklima, protože je zahrádka obklopena vyšší či nižší zdí nebo dřevěnou konstrukcí. Proto se v takovém prostředí může dařit i dřevinám, kterým by se v jiné části vaší zahrady příliš nelíbilo. Při výsadbě pnoucích dřevin je velmi důležité řešit, zda osazujete jižní, či severní stranu – na té jižní se bude pnoucím dřevinám dařit výrazně lépe.

Nepřeplňujte prostor a vybírejte chytře

Ani pokud máte poměrně velkorysou pergolu, nemá smysl prostor rostlinami příliš přeplnit. Na živé zahradě by mělo zbýt v této části místo především pro vás, vaši rodinu a hry dětí. „Při osazování pergoly či atria je třeba vybírat takové rostliny, které se do tohoto prostředí hodí. Doporučuji zabývat se především požadavky konkrétních rostlin a zároveň z mé zkušenosti není dobré příliš kombinovat. Nejkrásnější pergoly často popínají dva druhy rostlin a kouzelná atria mnohdy zdobí jenom čtyři chytře nakombinované keře a popínavky. Pokud si pnoucí dřeviny dobře vyberete a budete se o ně poctivě starat, udělají vám velkou parádu i dva druhy,“ upozorňuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

Poctivě připravte stanoviště

V místech výsadby byste se měli začít snažit připravit popínavkám co nejlepší prostředí už několik týdnů před samotným vysazením. Ornici prokypřete do dostatečné hloubky a určitě ji vylepšete rašelinou a pískem. V lehké a dobře nakypřené půdě rostliny snadno a rychle zakoření a do budoucna se jim velmi dobře poroste.

Popínavé dřeviny vhodné pro severní stěnu

Směřuje-li vaše pergola k severu, ozdobte ji loubincem. Elegantnější příbuzný našeho divokého vína má bronzově zelené listy s krémovým žilkováním, které na podzim nádherně zčervenají. Na zdi jej snadno přidržíte pomocí přísavných terčíků. Pokud chcete velkokvětou odrůdu, na severních stěnách vás nezklame žádná z odrůd plaménků. Raně kvetoucí odrůdě Nelly Moser se bude dokonce na severní stěně dařit daleko lépe než v jakékoli jiné destinaci. Velkokvěté odrůdy plaménků jsou ovšem atraktivní zejména v době květu – abyste měli pergolu či atrium krásné od jara do podzimu, určitě se vyplatí plaménky kombinovat.

Nejkrásnější z pnoucích dřevin – vistárie

Vistárie je jedna z nejvhodnějších rostlin na popnutí pergoly a zároveň platí za nekorunovanou krásku mezi popínavkami. Doroste do výšky přibližně 10 metrů a zdobí ji až 50 cm dlouhé převislé hrozny modrofialových květů. Do opravdové krásy rozkvete v květnu, ale aby se její plná nádhera projevila, budete si muset několik let počkat.

Osvědčené pnoucí dřeviny

Brslen – samopnoucí stálezelená dřevina z Číny má červené kulovité tobolky. Unikátní formou je Oloratus, jehož listy se v zimních měsících vybarví purpurově. Velká krása pro všechna roční období.

Zimolez – hodí se na východní i západní stěnu a nabízí řadu okouzlujících odrůd. Lonicera americana ozdobí vaši pergolu od června do července bohatými smetanově bílými květy. A nádherně provoní celý prostor.

Réva pobřežní – klasika, která perfektně popne pergolu a bude vypadat dobře v každé roční době. Její nenápadné žlutozelené květy vystřídají četné černé hrozny. A krásně provoní celé atrium.

.