Ne nadarmo se výtažky máty přidávají do zubních past, ústních vod a žvýkaček. Antibakteriální schopnosti rostliny pomáhají dezinfikovat ústní dutinu a předcházet tvorbě zubního kazu. Máta navíc osvěžuje dech, takže není na škodu před odchodem na rande přežvýkat pár lístků nebo propláchnout ústní dutinu mátovým čajem.

Při nachlazení máta pomáhá uvolnit a odhlenit dýchací cesty, průdušky i plíce. Zmírňuje také příznaky astmatu a senné rýmy. Známé jsou účinky máty peprné na trávení, mátový čaj se doporučuje při žaludečních nevolnostech. Vnitřně by však mátu neměly užívat těhotné a kojící ženy a děti do věku 2 let, hlavně z důvodu rizika vzniku alergické reakce a v případě kojících žen snížené tvorby mléka.

Odvary z máty mají rovněž skvělé účinky na pleť a vlasy. Pomáhají snižovat tvorbu lupů a čistí pleť od akné. Uklidňující vůně vás navíc zbaví stresu a uleví od bolesti hlavy.

V kuchyni se máta uplatňuje především jako aromatické dochucovadlo pečeného a grilovaného masa, přidává se do omáček a marinád a nesmí chybět ve slavném kubánském koktejlu Mojito. V horkých dnech vás však osvěží i obyčejný vychlazený mátový čaj.

Mátová esence na vaření a pečení pak může ozvláštnit jakýkoli čokoládový dezert, včetně dortového těsta nebo zmrzliny. Pokud máte rádi domácí horkou čokoládu, zkuste ji svařit s několika lístky máty a přecedit.

Tipy pro pěstování máty peprné:

  • Mátu můžete pěstovat v nádobě i ve volné půdě, pozor ale, má tendenci se rychle rozrůstat; někteří zahradníci ji proto zasadí do květináče a i s květináčem zahrabou do záhonu, aby se kořeny nemohly šířit.
  • Mátě se daří nejlépe na východní nebo jihovýchodní straně, kam jde ráno slunce a odpoledne trochu stín.
  • Bylinka by se měla sklízet ještě před kvetením. Sbíráme lístky nebo odstřiháváme celé vršky rostliny i se stonkem. Sušíme ve stínu.