Křehký keřík jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum) pochází z horských oblastí Tibetu a Číny a dobře odolává chladnému počasí. Jeho výhony mohou dorůst délky až 3 metry, nicméně potřebují oporu. Jasmín nahokvětý se může plazit po svazích, pnout se po okrasné mříži nebo přepadat přes zídku jako zlatý vodopád.

Překvapivě jde o velmi odolnou rostlinu, kterou můžete využít i k pokrytí nevzhledných míst na zemi a občas na ni šlápnout. Nehodí se jen do skalek mezi nižší druhy, protože roste rychle a menší, pomalu rostoucí rostlinky vytlačí. Zato krásně vynikne v kombinaci s robustnějšími keři, které jí budou i oporou.

Na půdu jasmín nahokvětý není náročný, i když nejvíce mu bude vyhovovat propustná písčitohlinitá zemina. Ke zdárnému kvetení však potřebuje slunné stanoviště. Před příchodem zimy je třeba keřík hodně zalít a zálivku mu pak poskytovat i během zimních dnů, kdy nemrzne a půda je suchá. Kořeny raději zakryjeme mulčem, aby v případě holomrazů neomrzly.

Protože jasmín nahokvětý kvete na jednoletých výhonech, na jaře po odkvětu větve zkracujeme zhruba o třetinu délky. Množení tohoto keře je velmi snadné, větvičky ochotně zakořeňují. Od června do podzimu můžeme odebírat řízky, na podzim je pak možné i hřížení, kdy vybranou větvičku ohneme k zemi, přichytíme ji drátkem a zahrneme zeminou. Větev do jara zakoření a v létě ji budeme moci oddělit od mateční rostliny a přesadit na nové stanoviště.