V zásadě můžeme palmy rozdělit podle jejich původu na subtropické (Chamaerops, Washingtonia, datlovníky) a tropické (Howea, Areca, kokosovníky). Každá skupina je ze svého podnebního pásu zvyklá na jiné podmínky, a tomu bychom měli přizpůsobit i naši péči.

V subtropech bývají zimy mírné, teploty málokdy padají k bodu mrazu, ale přeci jen je tu výrazně chladněji než v pásu tropickém. Subtropické palmy proto přes zimu uvítají studenější prostředí, kde ovšem nemrzne, a kde si mohou dopřát zimní odpočinek. Přetopený byt se suchým vzduchem subtropické palmy nebudou snášet dobře. Nejlépe jim bude v chodbě nebo v zimní zahradě, kde se teplota pohybuje mezi 5 a 15 °C. V období klidu nepotřebují mnoho vody ani světla, zaléváme je proto jen mírně, aby substrát zcela nevyschl.

Palmy jsou krásky poměrně choulostivé, a tak dejte pozor, aby na ně nešel průvan a aby nestály přímo na studené podlaze. O palmách se říká, že mohou "nastydnout od kořenů", a tak se vyplatí nádobu podložit koberečkem nebo podložkou.

Tropické palmy nám zato mohou dělat společnost přímo ve vytápěném bytě, protože ani v pralese teploty zpravidla neklesají pod 18 °C. Buďte k nim ale ohleduplní a byt nepřetápějte, tropická palma bude nejlépe prospívat při teplotách do 22 °C. Na rozdíl od subtropických druhů uvítá v zimě více světla i pravidelnou zálivku. V jejím okolí pak pravidelně zvlhčujte vzduch, občas ji můžete i osprchovat.

Palmy v bytě pravidelně kontrolujte, zda jim nezasychají špičky listů nebo je neobtěžují škůdci. Pokud se vám zdá, že jim květináč začíná být malý, přesazení raději naplánujte až na jaro. Tropické palmy můžeme během zimy jednou za měsíc přihnojit tekutým hnojivem na pokojové rostliny, případně speciálním hnojivem na palmy.