Domovem pepřinců jsou tropické pralesy amerického kontinentu, jen v Mexiku jich roste okolo tisíce druhů. Některé mají tvar keříku, jiné jsou popínavé a navzájem se liší i velikostí, tvarem a kresbou listů. A právě pro zajímavé listy je pěstujeme také v našich evropských bytech.

Pepřince patří k nenáročným pokojovkám, musíme jen dát pozor, aby na ně nešel průvan a zároveň nestály v přetopené místnosti nebo přímo u radiátoru. Celoroční teplota okolo 20 °C je pro ně ideální. V létě bychom měli rostliny chránit před přímým sluncem, a v zimě jim naopak dopřát co nejvíce světla; za temné české zimy jim totiž hrozí opadávání listů. V letním období pepřince upřednostní polostín, jen odrůdy s barevnými listy potřebují světla více, aby se pěkně vybarvily.

Stejně jako všechny další rostliny z tropických pralesů, i pepřince si potrpí na vyšší vzdušnou vlhkost. Uvítají, když je budete rosit a občas jim otřete listy houbičkou. Zaléváme je však jen po troškách, a to zásadně odstátou vodou; pepřinec se nesmí přemokřit. Během zimy je lepší zálivku omezit na minimum.

Do většího květináče pepřinec přesazujeme obvykle jednou za dva roky, když kořeny začnou prorůstat otvory ve dnu nádoby. Nejvhodnější dobou k přesazení je časné jaro. Jako substrát se doporučuje směs listovky, rašeliny a písku, nasypaná na drenážní vrstvu. Kořenový systém pepřinců není nijak rozpínavý, takže stačí menší květináč.