Nedopřejeme jim klid

Nejen lidé a zvířata, také rostliny mají svůj biologický rytmus a po období aktivity potřebují odpočívat, jinak se vysilují. Po odkvětu a odplození bychom proto měli pokojovkám dopřát pár měsíců klidu a nepodporovat je v dalším růstu hnojením a přílišnou zálivkou. Všimněte si, že hnojení se u většiny rostlin přes zimu nedoporučuje. Výjimku tvoří druhy, jejichž rytmus je převrácený, a během zimy naopak rozkvétají.

Některé subtropické rostliny začnou v zimě žloutnout a shodí listy. V domnění, že potřebují víc pít, je topíme v litrech vody, až úplně zajdou. U některých druhů je přitom normální, že v zimě opadají a na jaře zase obrazí. Substrát proto udržujte jen mírně vlhký, aby zcela nevyschl, a mějte trpělivost. Bližší instrukce o tom, jak v zimě pečovat o jednotlivé druhy, můžete vyhledat na našem webu - máme poměrně zásobenou databázi.

Moříme je vedrem

Exotické rostliny jsou zvyklé na teplé podnebí, a tak by jim v našich bytech mělo být dobře. Jenomže i v subtropech se v zimě hodně ochladí, i když teploty nejdou pod nulu. Pokud jste někdy během zimy navštívili jižní Itálii nebo jiný středomořský region, určitě jste kabát nesundali. Rostliny ze subtropů jsou přizpůsobené střídání období tepla a chladu, a v zimě jim proto vyhovují teploty mezi 5 a 15 °C (opět záleží na druhu). Nejlépe jim bude na chodbě nebo u okna, v zimní zahradě nebo v pokoji, kde se topí jen minimálně.

Dokonce ani rostliny z tropických pralesů si nepotrpí na tropické teploty, kterých někdy naše přetápěné byty dosahují. V pralese na ně nedopadá přímé slunce, a navíc je ochlazují lijáky. Ideální teplotou je pro ně v zimě něco okolo 22 °C. Nestavte je přímo na radiátor a vzduch okolo zvlhčujte rozprašovačem nebo miskou s vodou. Řada tropických druhů miluje rosení.

Pozor na průvan

Pravidelné větrání je v zimě důležité, dejte však pozor, aby chladný průvan nešel přímo na exotické rostliny. Citlivější druhy by se z "nachlazení" už nemusely vzpamatovat.

Nedostatek světla

V zimě je denního světla velmi málo, což některým subtropickým druhům nevadí, ale jiným, zvláště těm tropickým, přítmí nesvědčí. V zimním období bychom pro ně proto měli vybrat co nejsvětlejší stanoviště někde poblíž okna. Rostliny je také potřeba pravidelně oprašovat, protože prach listům brání světlo přijímat.