Ostálky si můžeme ještě začátkem dubna předpěstovat doma za oknem. V takovém případě pak vzrostlé rostlinky sázíme do záhonu až koncem května, protože jsou choulostivé a noční chlad by jim mohl ublížit. Pro ostálky je nicméně lepší, pokud je vysejete během dubna či května přímo do volné půdy; více se otuží a neriskujete narušení kořenového systému při přesazování.

Ostálky nejsou nijak náročné na půdu, pokud není těžká a přemokřená. V každém případě ale ocení, když je jednou či dvakrát za vegetaci přihnojíte. Vybíráme pro ně slunné stanoviště, kde se drží teplo a nefouká sem vítr. Pokud nás léto překvapí nižšími teplotami a většími srážkami, ostálky budou ohroženy houbovitými chorobami. Zejména u velkokvětých druhů bychom měli květy po odkvětu odstraňovat, aby nezahnívaly a nešířily hnilobu na další rostliny.

Kultivarů bylo vyšlechtěno opravdu mnoho, květy mohou mít různý tvar i barvy, seženete i ostálky žíhané. Jen modrá barva v nabídce chybí - v záhoně letniček ji však hravě doplní třeba černucha nebo chrpa.

Květy ostálky můžeme řezat do vázy, kde při pravidelném vyměňování vody vydrží pěkné až týden. Pravidelný řez navíc podpoří další růst a rozvětvení rostlin.