V nejhorší situaci se ocitáte, pokud jste nedávno dostavěli dům na holém pozemku, nejbližší vzrostlý strom je od vašeho plotu vzdálen půl kilometru a zahrada je natočena k teplému jihu. Má vůbec smysl pokoušet se o anglický trávník, investovat do automatického závlahového systému a zalévat, zalévat...?

Bohužel, rovné plochy nakrátko posekaného trávníku nejsou v suchých oblastech zrovna efektivní, vláha se z nich rychle odpařuje. My potřebujeme každou kapku vody v zemi zadržet, aby z ní rostliny měly maximální užitek. Výhodnější proto bude, když nebudeme lpět na rovném povrchu, ale učiníme ho členitějším: na nejrozpálenější místo může přijít skalka, někam k plotu vyvýšený či kaskádovitý záhon, popřemýšlet se dá o bylinkové spirále. Z hrbolatého povrchu se zkrátka vlhkost neodpařuje tak rychle jako z placatého. A sebemenší nerovnost terénu poskytuje okolí aspoň náznak stínu.

Nemáte-li na pozemku stromy, určitě nějaké zasaďte. Rostou sice pomalu, ale je to investice, která se v dlouhodobém horizontu velmi vyplácí. Stromy zahradu nejen přistíní a zmírní dopady sucha, ale navíc i zvýší tržní hodnotu nemovitosti.

Podpora přirozeného ekosystému

Nejspíš jste už slyšeli, že místo klasického trávníku je lepší zvolit směs lučních rostlin, které udrží vláhu v zemi mnohem efektivněji. O louce na zahradě jsme už ostatně dříve psali:

Protože s vodou se má šetřit, budeme chtít zalévat jen to nejnutnější - například v případě zeleniny se zálivce nevyhneme. Dešťovou vodu svedeme z okapů do barelu (pokud ho zakopeme pod zem, voda se v něm déle udrží čerstvá), a využijeme ji na zálivku druhů, které závlahu vyžadují pravidelně. Vlhkost v půdě udržíme mulčováním, živiny dodáme kompostem.

Pro zbytek zahrady zvolíme rostliny, kterým sucho vyhovuje. A vůbec se nemusíme omezit na netřesky a rozchodníky. Ve fotogalerii přinášíme tipy na suchomilné květiny, keříky a bylinky, které zahrádku prozáří barvami i za suchého léta.