Semínka černuchy seté (Nigella sativa) využívali lékaři už v dobách starověku. V našich krajích se jim pro jejich tmavou barvu přezdívá černý kmín a léčitelé je dodnes doporučují při potížích s trávením i jako přírodní antibiotikum ulevující při zánětech a nachlazení. Ze lžičky podrcených semínek se připravuje nálev, který se pije po dobu nemoci dvakrát denně. Nesmí však dojít k předávkování a neměl by být podáván těhotným ženám a malým dětem.

Černý kmín se uplatní také v kuchyni coby koření. Má trošičku pálivou chuť, ale zároveň je jemnější než pepř. Pokud si potrpíte na orientální kuchyni, černý kmín by vám neměl v kořenkách chybět.

Kromě černuchy seté se u nás setkáme také s o něco robustnější černuchou damašskou. Oba druhy potěší oko v záhonu letniček i mezi trvalkami, skvěle se hodí rovněž pro zahrady lučního typu, kam sejeme vlčí máky, kopretiny, zvonky a další luční kvítí. Pokud černuchám dopřejete slunné stanoviště a sušší propustnou půdu, nic víc od vás potřebovat nebudou. Nesnášejí ale přesazování. Jakmile je jednou někam zasejte, už je tam nechte.

Každé rostlince poskytněte prostor 10-20 cm, aby se mohla náležitě rozvětvit a nasadit maximum květů. Černuchy se snadno množí samovýsevem, takže se vám příští rok mohou na zahradě objevit znovu samy od sebe. Výhodou je, že jsou krásné i po odkvětu: nedozrálé plody se sbírají jako slaměnky a stávají se půvabným doplňkem suchých vazeb. Jestliže se rozhodnete je na rostlině ponechat, svým zajímavým tvarem budou zdobit záhon až do zimy.