Asi všichni víme, že takový akát, tis červený nebo ocún, případně na terase letněný oleandr či difenbachie mohou způsobit smrt zvířatům i lidem, takže jsme při jejich vysazování obezřetní. V případě některých rostlin si však ani neuvědomíme, že mohou být pro domácí mazlíčky toxické. Jde hlavně o druhy, jejichž vybrané části běžně konzumujeme.

Typickým příkladem je rajče. Přestože zralé plody psa ani kočku nijak zvlášť neohrozí, ty nezralé obsahují jedovatý solanin, který způsobuje žaludeční nevolnost, průjem a zpomalený srdeční rytmus. Toxické jsou i listy a stonek, a ačkoli otrava málokdy končí smrtí zvířete, při pozření zelených částí rostliny či nezralých plodů je nutná návštěva veterináře.

Pokud máte doma čtyřnohého "zahradníka", který vám pomáhá kypřit půdu hrabáním děr v záhonech, dejte pozor, aby nerozžvýkal cibulky tulipánů, narcisů a dalších jarních cibulovin. Při lehké otravě dojde jen ke zvracení a nadměrnému slinění, při té těžší mohou pejska popadnout křeče a srdeční slabost.

Opatrnost je na místě také v případě rebarbory. Kvůli kyselině šťavelové by ji měli jíst v umírněných dávkách i lidé, nicméně psi a kočky jsou mnohem menší stvoření, a tak jim může ublížit i menší množství. Ohroženy jsou hlavně močové cesty a ledviny.

Žaludeční potíže, zvracení a průjem může u domácích mazlíčků vyvolat dokonce i tolik populární medvědí česnek. Typické aroma této rostliny naštěstí zvířata většinou odrazuje, a tak ji sotva ochutnají.

Pro psy a kočky jsou dále nebezpečné mnohé rostliny okrasné květem, od azalek a rododendronů přes chryzantémy a begonie až po lilie. Nejprudší jed však číhá v méně známé exotické rostlině zvané skočec obecný (Ricinus communis). Její alkaloid ricin je natolik silný, že dospělého člověka usmrtí pouhých 15 až 20 semen, malé dítě nebo domácí zvíře může zemřít už po požití tří nebo pěti rozžvýkaných semínek. Otrava je zrádná v tom, že se v prvních dnech projeví jen nevolností, později však dojde k selhání jater, ledvin a sleziny. Pokud tedy tuto nebezpečnou krasavici rozpoznáte na své zahradě, buďte mimořádně opatrní a nedovolte dětem a zvířatům, aby se k ní přibližovaly.