Brusinka obecná (Vaccinium vitis-idaea) je vytrvalý, asi 30 cm vysoký polokeřík, který splní najednou hned tři pěstitelovy představy o ideální zahrádce. Vytvoří nádhernou atmosféru lesní paseky, nabídne chutný mls a ještě poslouží jako přírodní lékárna. Když pro něj v zákoutí pozemku najdeme odpovídající místo, určitě nás nezklame.

Lesní idylku nám připomenou už jeho drobné kožovité lístečky ve tvaru protáhlé elipsy, nápadné tím, že jsou od okrajů mírně zahnuté dolů. Střídavě vyrůstají na rozvětveném dřevnatém oddenku, kde vydrží po celý rok. Ještě nápadnější jsou hroznovité shluky malých bílých kvítečků s červenavým nádechem, které tvoří drobounké zvonky složené ze čtyř okvětních lístků s osmi až deseti žlutými tyčinkami uprostřed. Nejtypičtějším atributem brusinky však jsou bobulovité plody veliké 5 až 8 mm. Zprvu bývají až průhledně bílé, během dozrávání zčervenají.

Tato rostlina s jedlými plody se vyskytuje přibližně ve 450 druzích, s nimiž se můžeme až na výjimky setkat prakticky ve všech oblastech severní polokoule včetně tropů, Havajských ostrovů a Madagaskaru. Roste především na polozastíněných a vlhkých stanovištích v sousedství jehličnatých stromů, kde je kyselá a na živiny chudá půda. Běžně na ni natrefíme na březích rašelinišť, kde roste ve společenství ostatních vřesovištních rostlin.

Květenství

V našich podmínkách kvete od května do června. Na vybarvené plody si však musíme počkat minimálně další tři měsíce. Ke konzumaci jsou použitelné přibližně od srpna, hlavní sběračská sezona probíhá na přelomu září a října.

Pěstování brusinky

Brusinky lze na zahrádce celkem snadno pěstovat, když jim zajistíme kyselou a dostatečně vlhkou půdu. Lze použít podobný substrát jako pro borůvky nebo směs lesní hrabanky, rašeliny a písku.

Stanoviště musí být chráněné, nejlépe zpola zastíněné jehličnatou dřevinou či rododendronem. K zálivce je nejvhodnější dešťová či jiná měkká voda, která neobsahuje vápník. S hnojením buďme spíše opatrní. Pokud se pro něj rozhodneme kvůli zvýšení sklizně, užívejme výhradně hnojiva pro kyselomilné rostliny, jako jsou rododendrony a azalky.

Množení rostliny

Nejvhodnějším způsobem množení je hřížení, kdy část delšího oddenku přichytíme háčkem k zemi a zasypeme substrátem. Až se zakoření, což může být za několik měsíců, ale třeba taky za rok, oddělíme mladou rostlinku od matečné a přesadíme.

Zajímavosti o brusince

Z brusinkových plodů se zavařují kompoty, které jsou nepostradatelnou přílohou pravé svíčkové a prakticky všech zvěřinových chodů. Obsahují velké množství vitaminu C, cukrů, kyseliny šťavelové a minerálních látek, takže je lze bez pochyby zařadit mezi zdraví prospěšné potraviny.

Sušené bobule pomáhají mužům středního věku snížit potíže způsobené prostatou. Pokud se oddají jejich mlsání, nebudou muset v noci tak často vstávat. Šťáva z vylisovaných plodů se zase používá k léčení infekce močových cest a zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů.

Na stejné potíže se užívá i čaj vyluhovaný z listů. Při zánětech močového měchýře se doporučuje odvar z 10 g řezané drogy na půl litru vody denně. Protože obsahuje řadu tříslovin, pomáhá také při mírném průjmu. Dlouhodobé užívání však není vhodné, mohlo by dojít k poškození jater.