Uskladnění zahradní techniky, kterou v zimě nevyužíváme, bychom neměli podcenit. Kromě jejího důkladného očištění nezapomeňte na několik dalších důležitých úkonů. Prodloužíte tak její životnost a udržíte výkonnost. Především musíte dbát o mechanické stroje, které používají benzín, oleje apod.

Pozor na filtry

Vzduchové filtry jsou jednou z nejdůležitějších součástí pracovních strojů. Kvůli nim může stroj dýchat. Takže je dobré je vyměňovat a čistit. Kontrola a čistění filtru u benzínové sekačky by se měly provádět alespoň jednou ročně. U motorové pily je to složitější. Některé pily jsou vybaveny odstředivým předčištěním vzduchu nebo kompenzátorem, také nylonovým nebo filcovým filtrem. Při řezání suchého dříví je dobré čistit filtr po každé práci a jednou ročně jej pořádně vymýt ve vodě se saponátovým přípravkem, který odstraní mastnotu. Pokud máte tlakový vzduch, nejdřív jej jím profoukněte. Pokud je již příliš zanesený, doporučujeme vyměnit.

Zkontrolujte a vyměňte svíčky

Zapalovací svíčka se zpravidla vyměňuje jednou ročně. A jak poznáme, že nadešel čas pro výměnu svíčky? Například pokud se na svíčce nachází těžko odstranitelná špína, porcelán je popraskaný či pokud jsou spálené elektrody.

Zakonzervujte palivo v nádrži

Pokud se rozhodneme uskladnit na zimu sekačku i se zbývajícím palivem v nádrži, je nutné přilít do nádrže stabilizátor paliva, který zabrání jeho znehodnocení. Trvanlivost paliva je omezená například zvýšenou vlhkostí a korozí uvnitř nádrže. Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru. Také omezuje přirozenou vlastnost paliv – kondenzaci par. Ty pak způsobují korozi uvnitř stroje a znehodnocení částí.

Vyměňte olej

Olej se využívá především k ochraně motoru a optimalizaci jeho výkonu. Výměna oleje se u zaběhnutých strojů provádí jednou ročně, za tepla a při odpojených svíčkách, aby nevzniklo riziko startu. Pokud má váš motor i olejový filtr, tak jej jednou za sezonu vyměňte.