Základem je říct si, kolik toho budeme dělat, jak velká polena máme a z jakého stromu. Měkké dřevo, jako je smrk, potřebuje menší tlaky na štípání než dubové. A jestli chcete štípat malá polínka do kamínek, pak je nesmysl kupovat si profi štípačku na metrová polena.

Takže si řekněte:

Jakou potřebuji délku

1) do 50 cm 2) nad 50 cm

Jaký mám průměr polen

1) do 25 cm 2) nad 25 cm

Jaký druh dřeva budu štípat

1) měkké dřevo 2) tvrdé dřevo

Pokud jste třikrát měli č. 1), pak jste kandidáti na jednodušší horizontální štípačky, třikrát č. 2) znamená dražší vertikální štípačku.

Rozdíly

Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Hlavně v tlaku. Horizontální štípačky jsou sice lehčí a skladnější, ale tlak mívají mezi 4 až 6 tunami. Štípačky používají klasický přívod elektřiny na 220 V a mají příkon někde mezi 1,5 až 2,2 kW. Je lepší se poohlížet po modelech, které mají kolečka a pevnou základnu, protože pak je s nimi práce snazší.

Vertikální štípačky mají tlak na poleno až dvanáct tun, a mohou tak štípat i vetší polena z tvrdšího dřeva. Tady už je ale zapotřebí počítat s třífázovou zásuvkou, protože s prodlužovanou na 220 se tady moc neuchytíte.

Na co dbát

Štípačka by měla být kvalitní. Špatný materiál a měkká konstrukce od čínského výrobce tady velmi rychle odhalí nedostatky. Stačí jeden suk a může se vám celý levný nákup pěkně prodražit.

Při výběru se také dívejte, jestli mají všechny v ceně štípací klín. Ten vlastně rozštípne poleno jako sekyra. Pokud chcete štípat polena rovnou na čtyři kusy, pořiďte si štípací kříž nebo čtyřramenný klín.

Kontrolujte také délku a umístění napájecího kabelu. Některé levnější modely mají kabely vyvedeny jen kousek od motoru, a mohou se tak snadno dostat do štípací oblasti. Kabel by měl být vyvedený tak, aby směřoval co nejdál od štípací plochy, a měl by být dostatečně dlouhý, aby dosáhl do zásuvky.

Protože štípačky pracují pod velkou zátěží, hledejte také takovou značku, která má dostatečné servisní zázemí ve vaší blízkosti. Nechceme malovat čerta na zeď, ale závada se objevit může a odvážet takovou štípačku přes půl republiky se nevyplatí.

A jaký štípač má váš soused? Nebo soused vašeho souseda? To bychom museli znát všechny ty sousedy. Ale my máme na to nástroj. Největší internetový obchodní dům Mall.cz má ve své nabídce několik štípačů. Tady je prvních pět podle jejich prodejů.

Scheppach HL 650 – cena 5 270 Kč









Scheppach HL 450 – cena 3990 Kč







Scheppach HL 710 – cena 8990 Kč













Vega LS6 VARIO – cena 6090 Kč







Einhell PLS 10T 400 V Primex – cena 14 578 Kč










Foto: Scheepach (5x), Woodstrar (1x), Enihel (1x), Vega (1x)