Benzín a olej strojům nejen pomáhají, ale také jim škodí. Musíme si uvědomit, že například benzín velmi rád přijímá vzdušnou vlhkost, která následně v motoru způsobuje korozi. Oleje zase mýdelnatí a ucpávají trysky v karburátoru.

Nezapomeňte na několik důležitých úkonů, kterými prodloužíte jejich životnost a udržíte výkonnost. Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton vám poradí 4 nejdůležitější kroky zimní péče o benzínovou sekačku. Ale stejné úkony platí i pro křovinořez, motorovou pilu a další motorové pomocníky.

Vyměňte vzduchový filtr

Kontrola a čistění filtru u benzínové sekačky by se měly provádět alespoň jednou ročně. Velice zde záleží na pracovním prostředí, v němž je sekačka používána. Platí zde logické pravidlo, že v prašném prostředí by se čištění filtru mělo provádět častěji. Při pravidelné údržbě dosáhneme nižší spotřeby paliva a snížení emisí. Takže tato péče se jistě vyplatí.

Jak zazimovat zeleninové záhonky a kompost

Jak zazimovat zahradní zavlažování

Zkontrolujte a vyměňte svíčky

Zapalovací svíčka se zpravidla vyměňuje jednou ročně. „Funkcí zapalovací svíčky je zajištění stálé jiskry a spolehlivého startu,“ uvádí Radovan Bureš. A jak poznáme, že nadešel čas pro výměnu svíčky? „Například pokud se na svíčce nachází těžko odstranitelná špína, porcelán je popraskaný, či pokud jsou spálené elektrody,“ upozorňuje Bureš.

Zakonzervujte palivo v nádrži

Pokud se rozhodneme uskladnit na zimu sekačku i se zbývajícím palivem v nádrži, je nutné přilít do nádrže stabilizátor paliva, který zabrání jeho znehodnocení. Trvanlivost paliva je omezená například zvýšenou vlhkostí a korozí uvnitř nádrže. „Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ objasňuje problematiku Radovan Bureš. Pokud vysajete nebo vylijete vypouštěcím šroubem palivo z nádrže úplně, uděláte jen dobře.

Vyměňte olej

Olej se využívá především k ochraně motoru a optimalizaci jeho výkonu. Briggs&Stratton například pro malé motory doporučuje olej SAE 30, který poskytuje ochranu za všech teplot a zlepšuje startování. Výměna oleje se u zaběhnutých strojů provádí jednou ročně, za tepla a při odpojených svíčkách, aby nevzniklo riziko startu. Pokud má váš motor i olejový filtr, tak jej jednou za sezonu vyměňte.

A to nejdůležitější na konec. K samotnému uskladnění sekačky zvolte suché a čisté místo.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com