Dešťová voda musí být od svého prvotního dopadu na náš dům řízená a cíleně odváděná. K tomu slouží šikmé plochy střech se svými okapy a svody, ploché střechy se střešní vpustí a příslušným dešťovým potrubím. Těmito konstrukcemi a prvky dostáváme dešťovou vodu pod kontrolu a nyní záleží na nás, jak ji využijeme, vždy ale musíme dodržet podmínky platné legislativy. Podružnými, ale důležitými prvky jsou i další konstrukce, které musí dešťovým vodám odolávat, obzvláště za silného větru - například fasáda, parapety, okna. Pro odkap vody z parapetů nebo i celkově z fasády je dobré zhotovit kolem domu okapový chodníček, jehož význam je již zabudován v názvu. Voda stéká po fasádě a kape z parapetů na upravenou plochu, nikoliv na trávu nebo hlínu. Díky tomu se nám nešpiní fasáda ani při vydatných deštích. Nejlépe se osvědčuje okapový chodníček z pohledového kačírku, kde se kapky o valounky roztříští bez jakýchkoliv následných škod. Pouze připomenu, že pod hezkými oblázky doporučuji alespoň 150 mm štěrkopísku jako akumulační vrstvu pro dešťovou vodu.

Dešťové klasické svody obvykle končí svoji svislou část lapači střešních splavenin, česky nazývané gajgry. Od těchto prvků, sloužících k zachytávání všeho, co nám střecha splaví, je dešťová voda vedena vodorovným potrubím v zemi k její likvidaci nebo dalšímu využití. Tyto lapače mají záchytná sítka, která je nutno podle potřeby čistit. Stejně je nutno na plochých střechách občas očistit mřížku u střešních vpustí, abychom zajistili bezpečný odtok dešťových vod.

Dešťové vody svodným potrubím v zemi buď jímáme pro další využití, nebo je musíme podle platné legislativy likvidovat. Dešťové kanalizace, pokud v dané lokalitě existují, bývají často za hranicí svých možností, a jejich další využití nám obvykle ani stavební úřad nepovolí. Zaústění do splaškové kanalizace je nepřípustné.

V neposlední řadě se navíc ukazuje, že hospodaření s vodou se stává také ekologickou nutností. Při současných cenách tzv. vodného a stočného se záchytná zařízení pro další využití dostávají stále více do popředí. Musíme si ale také uvědomit, že vybudování jímky a všeho souvisejícího pro využití dešťové vody něco stojí, takže často rozhoduje momentální ekonomická a finanční situace stavebníka.

Ing. Roman Brabec

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 12/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459