Automatické zavlažovací systémy jsou dnes v nabídce skoro každé firmy, která se zabývá zahradami. Však se také na nich dá dobře vydělat. Pokud se někdo totiž rozhodne pro pořízení takového systému, potřebuje velké množství materiálu. Není to investice v řádech stokorun. Tisícikoruny tu proletí, ani se nenadějete. Ale odměnou bude pohoda toho, že se nemusíte o zahradu starat.

Co budete potřebovat

Především je zapotřebí přívod vody. Bez vody se zavlažuje těžko. Ale je jedno, jestli jste připojeni na vodovodní řad, nebo na nádrž s čerpadlem, studnu apod. Jen druhé dvě verze znamenají, že ve vašem zavlažovacím systému musí být zapojeny filtry.

Pokud chcete mít opravdu extrémní pohodu a pořídit si skutečně automatizovaný systém, který vše ovládá sám, pak budete potřebovat ještě přívod elektřiny na napájení počítače, který rozplánovává systém závlahy. U některých speciálních trysek pak je zapotřebí také elektrického přívodu, ale o to se stará už příkazový kabel.

Dále budete potřebovat hadice a rozvody. Vést můžete celý systém pevnými trubkami, ale vždy musíte myslet na to, že v systému musí být vždy zařazen pružný člen, který vyrovnává výkyvy tlaku a teploty. Je tedy možná lepší počítat s jednodušší variantou tlustostěnných hadic. Nesnažte se hnát vodu skrz tenké hadice. Tlak by vám nestačil. Je lepší připojit celý systém na velké trubky nebo hadice a stejně tak i pokračovat až k vývodům.

Následně budete potřebovat sprinklery neboli rozprašovače. Ty jsou různého druhu. Základní jsou ty, které jsou pevné, vysunuté lehce nad terén, a odtud stříkají do okolí. Pak jsou rozprašovače výsuvné, které se tlakem vody vysunou asi 20 cm nad terén, a odtud kruhově stříkají. Ale je i mnoho dalších – křížové, kývavé, kladívkové, ploché… Na výběr je jich opravdu mnoho. Musíte nejdřív zjistit, kde chcete mít vývod, a pak zkusit k tomu najít vhodný rozprašovač. Jsou například druhy, které rozprašují jen nastavitelný úhel.

Odvzdušnění, vypuštění

Uvědomte si však, že celý systém potřebuje pravidelnou údržbu. Například jej musíte před zimou vypustit, aby jej mráz nezničil. Vše se zakopává do stále zamrzající hloubky (asi 20 cm). Je tedy nutné, abyste měli možnost systém odvodnit. Možnosti jsou různé. Buď tlakově (například napojením na kompresor), nebo samospádem. Druhá možnost je vhodná u svažitých pozemků, kde se v nejnižší části musí udělat výpustní ventil a drenážní jáma vyplněná pískem nebo štěrkem, aby se měla voda kam vsakovat.

Systém může být také zavzdušněn. Především při překonávání zvlněného terénu se může stát, že se hydrodynamický tlak postará o nepříjemné překvapení v podobě aerodynamického ucpání některé větve a tedy zvýšení průtoku jinou větví, která následně stříká moc a může se i zničit. Proto je lepší mít na nenápadném místě (nejlépe na vrcholu nerovnosti) i odvzdušňovací ventil.

Pár specialit

Praktickým doplňkem zavlažovacího systému jsou vodní zásuvky, které fungují jako zásuvky elektrické a lze je umístit kdekoli v systému. Stačí pak připojit hadici a vodu máme snadno k dispozici.

Na ovládací panel AZS je možné napojit i tzv. kapkovou závlahu neboli mikrozávlahu pro zavlažování skleníků či rostlin a keřů v liniích, které vyžadují zalévání ke kořenům. Kapací hadice je položena po linii nebo okolo keřů či záhonů, je ale možné ji rozmístit po celém pozemku. Je skryta pod větvemi rostlin, vrstvou země nebo pod mulčovací kůrou, a obsahuje bariéru proti prorůstání kořínků, je samouzavírací, samočisticí. Nastavenou dávku vody po kapkách rozděluje rovnou ke kořenům, a to od 0 do 20 litrů za hodinu.

Automatizace

Jak jsme už předeslali, lze vytvořit plně automatický systém, který se stará o závlahu podle předem naplánovaného programu. Jsou jednodušší systémy s klasickými mechanickými hodinami, kde se navolí jakýsi budík pro systém.

Dnes už ale v drtivé většině najdete elektronické systémy, které jsou vlastně malým počítačem, a můžete si tu nastavit mnoho různých druhů zavlažování, a to i rozdělené na dny v týdnu nebo v závislosti na počasí. Ano. I to jde. Pomocí senzoru vlhkosti, který je umístěný kdekoli na pozemku, a který je připojený k centrálnímu systému, je možné závlahu zautomatizovat i podle aktuálního počasí.