Staré známé heslo o tom, že kdo maže, ten jede, je pravda. Tohle heslo byste si měli do kamene vytesat a pověsit si ho nad dveře, abyste si ho připomínali každý den.

Vždyť si vezměte, kde všude je zapotřebí mazat. Jen tak se posaďte na zahradu, rozhlédněte se kolem sebe a řekněte si, kde všude jsou nějaké stroje, nástroje a mechanismy, které je třeba mazat. Samozřejmě, že jsou to motory u sekaček, pil, křovinořezů. Jsou to jejich převody, řetězy apod. Ale to tu probírat nebudeme. To je záležitost každého výrobce. Ale jsou tu i panty, zámky, čepy na ručním nářadí, ovládací mechanismy oken… Prostě hromada věcí.

Čím mazat?

Na trhu je spousta mazacích tuků a sprejů. Který využít? Vezměme to třeba od oken a dveří. Klasické panty u dveří a oken je dobré jednou za čas vyčistit benzinem, otřít suchým hadrem a pak namazat tukem. Tuky, plastická maziva nebo také vazelíny (jde o různé pojmenování stejného), mají výhodu v tom, že vydrží dlouhodobé zatížení, odolávají vlhkosti a není třeba je obnovovat každý rok. Na trhu jsou vazelíny tmavé, hnědé, ale i čiré, které jsou výhodné, když si nechcete zapatlat všechno kolem.

U oken ale jsou také mechanické části kryté, do kterých se s tukem nedostanete. Tuk má navíc tu nevýhodu, že v zimě tuhne a na místa táhel se třeba nehodí. Tam je zapotřebí použít mazivo tekuté ve spreji. U nás asi nejznámější a nejrozšířenější je WD-40. Jde o olej, který má v sobě i čisticí a konzervační prvky. Vytváří na povrchu film, který vydrží celkem dlouho. Ale jako mnoho jiných olejů, i ten se časem vyplaví. Použití olejů, jako je WD-40, má svá omezení – je třeba mazat často a s rozumem. Tohle není recept na všechny pohyblivé části.

Příkladem může být třeba obyčejný zámek. Vezměte si, že uvnitř zámku jsou pružinová stavítka. Pokud použijete klasický olej, jako je WD-40, může v zimě dojít k zamrznutí. Proto výrobci doporučují silikonové oleje nebo na bázi lithného mýdla. Ty nezamrznou.

Zdálo by se tedy, že ideálním kompromisem je klasický tekutý olej v olejničce. Bohužel ten má zase problém s aplikací a silnou afinitou se špínou. Mazací film je o něco silnější a ulpívá v něm často prach a špína, která v něm dokonce snadno vzlíná.

Silikonový olej pak je vhodný na ošetření i pryžových částí, které nechcete nechat zpuchřet nebo v zimě zamrznout. Jde třeba o těsnění ve dveřích nebo pryžové části zahradních strojů.

Vyplatí se lepší mazadla?

Mezi zahrádkáři se debatuje o tom, jaký mazací tuk či olej použít. Někdo maže všechno kuchyňským olejem. Je levný, je ho spousta, je odbouratelný a dá se jednoduše setřít, pokud někam steče. Ale nevydrží a během chvíle je pryč.

Někdo zase nedá dopustit na moderní mazací přípravky na bázi grafitu, lithia, wolframu… I tohle je opačný extrém, který se asi nevyplatí. Ano, jsou to mazadla, která vydrží vysoké teploty, zatížení, dobře konzervují… Ale jejich hlavní použití je ve vysoce zatížených valivých ložiscích s vysokými tlaky a teplotami. Na čepech pojezdů kol u sekačky je celkem jedno, jestli v tuku bude grafit, nebo ne. Důležitější je mazat a mazat pravidelně.