Před pár lety se na trhu objevila malá věcička ve tvaru ypsilon, která se zapíchla do květináče s rostlinou a její senzor sledoval teplotu, vlhkost půdy i živiny v ní obsažené. Pokud se rostlince něčeho nedostávalo, poslal o tom zprávu na váš iPad nebo iPhone. Tento hlídač se nazýval Parrot Flower, ale v obchodech ho už nenajdete. Firma Parrot jeho výrobu bez udání bližších důvodů ukončila a přestala podporovat i příslušnou aplikaci. Konec výroby oznámil i její konkurent Koubachi, který nabízel téměř shodný produkt, jen v jiném designu. Zdá se, že se pomocníci tohoto typu u pěstitelů nesetkali s přílišnou odezvou - odrazovala zřejmě i cena, která nešla pod tisíc korun.

Nicméně myšlenka propojit péči o zahradu s chytrým telefonem pohřbena nebyla, vývoj šel naopak rázně kupředu. Namísto monitorování stavu půdy v jednom záhonku se však více prosazuje napojení smartphonu na automatický zavlažovací systém. Nejen že vám telefon hlásí, když něco není v pořádku, ale sám od sebe přizpůsobí míru závlahy podle internetové předpovědi počasí a sebraných dat z ovzduší. Ovládání zavlažovacího systému s sebou doslova nosíte všude v kapse.

Chytré řídicí jednotky tohoto typu u nás prodává například Gardena. Její sada pro zavlažování "Smartsystem Smart Watering" obsahuje senzor napojený na lokální meteorologickou stanici, která měří teplotu, intenzitu světla a půdní vlhkost. Všechny naměřené údaje pak vidíte ve svém telefonu a můžete měnit nastavení zálivky podle aktuální potřeby nebo se jednoduše spolehnout na automatickou řídicí jednotku, která zavlažování přizpůsobí situaci. Pokud teplota klesne pod 5 stupňů Celsia, zařízení odešle mrazový alarm. Set Gardena pořídíte okolo 18 tisíc korun, chytrý telefon ale musíte mít vlastní.

Podobným, o dost levnějším systémem je Hydrawise od společnosti ITTEC. Ten reguluje zálivku podle předpovědi počasí a oproti jednotkám s pevně nastaveným režimem závlahy vám podle výrobce ušetří náklady na vodu a provoz až o 50 procent. Kromě toho umí detekovat a nahlásit prasklé potrubí, useknuté postřikovače nebo poruchu na kabelech a ventilech. Jednotka Hydrawise určená pro šest sekcí stojí 9 075 Kč.

Ovládání závlahy může být i součástí komplexních systémů "smart home", jakým je například dnes již poměrně známý Fibaro. S jeho pomocí můžete přes telefon ovládat nejen zálivku, ale i osvětlení, klimatizaci, žaluzie a vrata, nebo být varováni, když v domě propukne požár nebo sem najdou cestu zloději. Systémy typu Fibaro těží ze současného trendu všechno automatizovat, na druhé straně se ale nabízí otázka, zda chceme mít opravdu celý dům prošpikovaný senzory, byť velice inteligentními. Bude jistě zajímavé sledovat, zda se chytré domy prosadí coby nepostradatelná součást každé domácnosti, nebo je potká stejný osud jako tyčinku Parrot Flower.