K čištění usazenin malých nadzemních bazénků vám bohatě postačí ruční vysavač. Vysávací hlavu s kartáčem koupíte za dvě tři stovky, potřebujete ji ale nasadit na teleskopickou tyč, která se prodává zvlášť. Ruční vysavače pracují na vakuovém principu a připojují se k pískovému filtračnímu systému, kam se odvádějí nečistoty. Pokud tedy máte filtraci kartušovou, moc vám nepomohou. Na českém internetu ale můžete vyšťourat ještě jedno, a zároveň zcela nejlevnější řešení. Je jím bazénový vysavač Jet Vac kit od firmy Brilix. Ten se připojuje k zahradní hadici a podtlakem nasává usazeniny do textilního sáčku, který se dá vyprat. Součástí setu za 248 Kč je i skládací tyč.

Poloautomatické vysavače vám ušetří spoustu práce, protože pracují samostatně. Stejně jako většina ručních vysavačů, i poloautomaty využívají výkon pískové filtrace, k níž se připojí přes skimmer. Působením podtlaku vody se přisají na dno bazénu a trhaným, náhodným pohybem postupují po dně i po stěnách bez vaší asistence. Při výběru poloautomatického vysavače hraje roli velikost bazénu a výkon filtrace. Ujistěte se také, že balení obsahuje dostatečně dlouhou hadici, která vysavači umožní dostat se do všech koutů bazénu. Co je zajímavé, nezávislé testy v minulých letech ukázaly, že vyšší cena v případě poloautomatických bazénových vysavačů nezaručuje lepší kvalitu. Například test webu itest.cz na plné čáře vyhrál vysavač Zander, který patří k těm cenově nejdostupnějším (2 395 Kč, Mountfield).

S čištěním velkých bazénů nejlépe pomohou plně automatické vysavače, k nimž nemusíte připojovat žádnou hadici, a navíc u nich můžete nastavit různé čisticí programy. Podobají se robotickým vysavačům a robotickým sekačkám. Samy si zmapují a změří velikost bazénu, na základě toho odhadnou nejvhodnější cyklus čištění a potom už jedou samy. Jejich ceny poslední dobou klesají na přijatelnou úroveň - zatímco v minulých letech stál nejlevnější bazénový robot okolo 20 tisíc, dnes ho díky výprodejům seženete i za polovic. Od nejlevnějších výrobků ale nemůžete čekat zázraky. Levní roboti například nevyšplhají na bazénové stěny a nedostanou se do rohů. Pro menší rodinné bazény nicméně postačí. K luxusním špičkám se pak řadí vysavače s cenovou nálepkou 40 až 50 tisíc Kč, které by měly zvládnout i komplikovanější tvary bazénů a samozřejmostí by u nich mělo být i dálkové ovládání.