U menších keřů a krátkých plotů do 5 metrů si zřejmě vystačíte s ručními nůžkami, jejichž výhodou je nižší pořizovací cena - nejlevnější pořídíte už od 200 Kč. Při jejich výběru si stejně jako u jiných typů všímejte, jak silné větve jsou schopny přestřihnout a jaká je jejich hmotnost. Také u malých ploch se můžete s ručním plotostřihem pěkně nadřít, když je těžký a tlačí vás do rukou.

Elektrické plotostřihy

Plotostřih s elektromotorem vám umožní dosáhnout krásně rovných ploch a jeho předností je zejména nízká hmotnost, díky které s ním mohou snadno pracovat i ženy a starší osoby. Potřebujete jen dobře přístupný zdroj elektrické energie a musíte se smířit s tím, že za sebou budete při stříhání popotahovat kabel. Elektrické nůžky jsou nicméně nejoptimálnější volbou, když srovnáte poměr výkon-cena, pro úpravu měkkých dřevin s tenčími větvemi.

Akumulátorové plotostřihy

V případě nůžek vybavených akumulátorem vás neomezuje elektrický kabel, takže s nimi můžete stříhat i ve vzdálených koutech zahrady, kam prodlužovačka nedosáhne. Jak dlouho vydrží pracovat na jedno nabití, závisí na napětí a kapacitě akumulátoru, ale i na dalších faktorech, jakými jsou třeba venkovní teplota nebo síla stříhaných větviček. Pracovní doba akumulátorového plotostřihu se většinou pohybuje mezi 20 a 70 minutami.

Benzinové plotostřihy

Plotostřihy poháněné spalovacím pohonem si poradí i se silnějšími větvičkami, práce jde s nimi rychle od ruky a hodí se k úpravě velkých ploch živých plotů. Ovšem k manipulaci s nimi potřebujete také svaly a dobrou fyzickou kondici, protože bývají dost těžké. Navíc musíte počítat s pravidelnou údržbou motoru.

Teleskopické plotostřihy

Pokud vám živý plot přerostl přes hlavu, budou se vám hodit speciální teleskopické nůžky, které dosáhnou do výšky až 4,5 metru. Z důvodu potřeby nižší hmotnosti se vyrábějí jen v elektrické a akumulátorové verzi, i tak ale musíte být připraveni na to, že práce s nimi bude větší záběr, než když stříháte keře ve své výškové úrovni. Jejich hmotnost se pohybuje okolo 4 kg, což je v porovnání s "obyčejnými" plotostřihy docela dost.

Několik rad na závěr:

  • Při práci s plotostřihem vždy používejte ochranné brýle, i když je figuranti na reklamních obrázcích pokaždé na očích nemají.
  • Se zastřiháváním plotu začněte už krátce po vysazení, jen tak docílíte hustého zavětvení hned odspodu.
  • Při stříhání dbejte na to, aby základna živého plotu byla širší než vršek, a to asi o 10 cm na jeden výškový metr. Světlo tak může pronikat rovnoměrně ke všem částem rostliny.