Tlakové myčky fungují na bázi stlačení vody čerpadlem, čímž se sníží objem průtoku a zároveň se zesílí jeho tlak. V domácnostech se obvykle využívají studenovodní myčky, které efektivně vyčistí spáry mezi dlaždicemi, podlahu v koupelně, zahradní nábytek i auto nebo motorku. Naproti tomu teplovodní wapky mají v sobě zabudovanou palivovou nádrž, jež ohřívá vodu na teplotu 80 až 140 °C - takové stroje jsou výkonnější, poradí si s extrémní mastnotou, ale jejich cena bývá desetinásobně vyšší. Nacházejí proto využití spíš v průmyslovém odvětví a můžeme je pro tentokrát ponechat stranou.

Cena tlakových myček určených pro domácnost se pohybuje zhruba mezi 1500 až 10 tisíci korun. Pro občasné použití vám postačí některá z nejlevnějších, pořád se ale vyplatí koupit si ji v hobby obchodě než v asijské tržnici. Jestliže se chystáte pravidelně čistit velké betonové plochy okolo domu, měli byste popřemýšlet o myčce ze střední nebo profesionální řady, která bude mít delší životnost a umožní vám čistit delší dobu v kuse. Levnější stroje se doporučuje po půl hodině vypnout a nechat dvě hodiny odpočinout, ty dražší zvládnou pracovat i 60 až 90 minut bez přerušení.

K čemu přihlédnout

  • Průtok vody: Měl by být přizpůsoben vašemu domácímu rozvodu. Nemá smysl kupovat myčku s vyšším průtokem, než jaký dodá váš vodovodní kohoutek.
  • Materiál čerpadla: Nejlevnější čerpadla jsou vyrobená z plastu, moc dlouho ale nevydrží. O řád výše stojí čerpadla hliníková a slitinová, nejvyšší kvalitu potom představují barevné kovy potažené tvrdou keramikou.
  • Motory: Kvalitnější myčky disponují těžkými asynchronními motory, které zajišťují nižší otáčky, a tím i pomalejší opotřebení. Lehoučké myčky s plastovými čerpadly většinou obsahují kolektorové motory, u nichž nemůžeme počítat s dlouhou životností.
  • Tlak a teplota vody: Na běžné domácí čištění by vám měl stačit tlak 120 bar a voda o teplotě do 40 °C. Do vychytanějších strojů můžete pustit vodu o teplotě až 60 °C, k běžnému odstraňování nečistot z dlažby to však nejspíš nebude nutné.