Farmářské neboli univerzální pily mají často stejnou konstrukci jako pily určené profesionálům, ale jsou uzpůsobeny pro běžný a méně náročný provoz. Farmářské pily můžete pohodlně používat k prořezávání, odvětvování, kácení nebo řezání palivového dříví. Jejich cena se obvykle pohybuje mezi 11 až 16 tisíci korunami. Příkladem může být pila Husqvarna 450.

















U takzvaných farmářských pil je důležité, aby byly snadno ovladatelné a nebyl problém je rychle nastartovat třeba i při pomalejším zatažení za startovací šňůru. Dalším kritériem je samozřejmě co nejnižší spotřeba při používání, a díky ní i nižší hladina emisí. Důležité je také provedení rukojeti. V případě, že pilu využíváte častěji, spláčete nad výdělkem, pokud si tvar a materiál rukojeti nepohlídáte. V kategorii farmářských pil najdete produkty s ergonomicky tvarovanými zadními rukojeťmi vyrobenými tak, aby vám práci co nejvíce usnadnily. Výhodou jsou i výrazné směrové značky pro kácení přímo na pile. Pomáhají při kácení v závislosti na poloze řezu určit směr padání stromu.

Čím dál oblíbenější jsou akumulátorové pily poháněné Li-ion baterií. Tyto pily jsou velmi výkonné, snadno ovladatelné, úsporné a velice tiché. Nemusíte se ani bát, že by taková pila byla příliš slabá. U dobrých akumulátorových pil je výkon srovnatelný s výkonem benzinových. Navíc na rozdíl od nich neprodukují žádné přímé emise. Pokud chcete ušetřit sebe, rodinu nebo sousedy nepříjemného hluku a výparů, zvažte tuto variantu.

Až do 15. 11. 2017 můžete pily Husqvarna zakoupit ve velké podzimní akci.