Základní rozdělení vrtaček vypadá jednoduše: lehká elektrická nebo akumulátorka se hodí pro kutily do dílny, provrtáte s ní dřevo nebo kov. Jestliže se chystáte vrtat do zdiva či betonu, měli byste sáhnout po vrtačce s příklepovým mechanismem, který lze v případě potřeby vypnout - příklepová vrtačka tedy může fungovat stejně jako obyčejná, ale umí i něco navíc. Vypadá to jako nejlepší řešení... ovšem jen na první pohled.

Loňský test příklepových vrtaček ukázal, že jsou koncipovány spíš pro cihlu a kámen. Spousta lidí ale bydlí v panelácích, a právě s panelem má řada příklepovek problém. Nejsou tak silné, jak by se od nich očekávalo, a zejména levnější modely ani nedosahují výkonu avizovaného v popisku. Vsadit můžete v podstatě jenom na zvučné značky s přihlédnutím k uživatelským recenzím. Zůstává otázka, zda se potom nevyplatí koupit rovnou vrtací kladivo.

Zatímco v okruhu příklepovek musíte vybírat z těch nejdražších, aby něco skutečně dokázaly, vrtací kladivo vám bude stačit menší a levnější - pro domácí použití není třeba sahat do profesionální třídy. Kvalitní příklepová vrtačka a malé solidní vrtací kladivo vyjdou cenově zhruba nastejno. Na kladivo nemusíte nijak tlačit, do panelu se dostane v podstatě samo. A když si pořídíte kladivo kombinované, budete s ním moci vrtat a v určité míře i sekat.

Je na místě zdůraznit "v určité míře". Od malého hobby kladívka nemůžete očekávat, že s ním vybouráte půlku chalupy. Můžete s ním udělat nějaké ty drážky pro rozvody nebo odsekat pár starých dlaždic. K náročnějším pracím a celkovým rekonstrukcím bude zapotřebí mnohem silnější model.