Aby bylo prostříhání a provzdušnění dřevin co možná nejvíce efektivní, je třeba zvolit i správný druh nůžek. Dobře zvolené nástroje nám práci nejen výrazně usnadní, ale předejdete tím i případnému neúmyslnému poškození dřevin.

Ovocné stromy

Hlavním cílem prostřihávání je udržování požadovaného tvaru koruny stromu, celkové provzdušnění a zbavení stromu starých a neživých větví. Bez pravidelného řezu se snižuje plodnost a neprosvětlená koruna nahrává chorobám. Na prostřihávání ovocných stromů jsou ideální nůžky na silné větve. Dělíme je na jednočepelové a dvoučepelové. Jednočepelové nůžky je možné doporučit na vystříhávání suchých větviček. Pro vystříhávání a průklest živých větví nám pak dobře poslouží nůžky dvoučepelové. V případě nůžek na silné větve s převodem je možné bez vynaložení velké námahy stříhat čerstvé větve až do průměru 6 cm. „Dvoučepelový systém stříhání zajišťuje snadné zachycení větví, neboť spodní čepel má tvar háku a tím spolehlivě přidrží větev a nehrozí její nechtěné vyklouznutí,“ říká Jan Kopřiva, odborník společnosti Fiskars.

Okrasné dřeviny

Okrasné dřeviny nemusíte nutně prořezávat každý rok. Záleží na tom, jak moc upravený tvar chcete, aby měli. Ovšem ponechat je zcela svému osudu se též nevyplácí. Abychom podpořili jejich zdravý růst, měli bychom je každé 2-3 roky alespoň základně prosvětlit. Pro prostřihávání okrasných a ovocných keřů jsou velmi vhodné malé zahradnické nůžky. Podobně jako u nůžek na silné větve jsou na vystříhávání suchých větviček nejvhodnější nůžky jednočepelové. Pro úpravu a tvarování živých výhonků jsou pak podstatně výhodnější dvoučepelové. Tento typ nůžek zajišťuje čistý a hladký řez bez možnosti rozdrcení nebo roztřepení řezných částí. U malých zahradních dvoučepelových nůžek, samozřejmě v závislosti na typu převodu a páce na rukojetích, je zcela běžné stříhání větví až o síle 3 cm.

Živé ploty

Živé ploty snesou relativně časté zastřihávání. Můžete je zpravidla upravovat i několikrát do roka a rostlinám tím neublížíte. Na živé ploty existuje celá řada nůžek, vhodných pro tvarování dřevin, odstraňování letorostů nebo pro zarovnávání tvarovaných živých plotů do přímky. Pro větší plochy pak lze použít mechanické, elektrické či motorové nůžky. Jednoznačná odpověď na to, jaké jsou nejlepší, neexistuje. Záleží na tom, co komu vyhovuje lépe. Bez tradičních mechanických nůžek se ale neobejdeme. Živé ploty je třeba dostříhat a dotvarovat do dokonalých tvarů, a to zvládnou jedině nůžky mechanické. „Zvláště praktické a pohodlné jsou pak nůžky, které mají pružné dorazy tlumící nepříjemné rázy při dostříhávání,“ dodává Jan Kopřiva.