Ještě před pár lety by nikoho nenapadlo, že PC skleníky budou konkurovat klasickému sklu. Ovšem stalo se, a proto si pojďme říci, který z obou typů, je nebo není lepší.

Umístění

Když pomineme vzhled skleníku, který vám bude stát dlouhá léta na zahradě, a mnozí si jej vybírají právě proto, je důležité si nejdříve uvědomit, kde bude postaven. Je totiž velký rozdíl v tom, zda jej umístíte v oblasti jižní Moravy, nebo v Podkrkonoší. Mnoho polykarbonátových skleníků totiž nevydrží sněhový nápor, který je běžný právě v podhorských oblastech.

Obecně lze říci, že skleníky z polykarbonátu jsou spíše vhodnější do mírných oblastí a mezi běžnou zástavbu, kde se může lomit silnější vítr o domy a stromy.

Základna

U skleníků osazených skleněnými výplněmi je betonová základna nutností, protože jsou o mnoho těžší než PC skleníky. Pro mnoho zahrádkářů toto však není překážkou a rádi si svépomocí základnu postaví. Naopak pro nepříliš zručné zahrádkáře je ideální koupě polykarbonátového skleníku, protože u většiny modelů je základová konstrukce již dodávána v základním balení nebo ji lze za poměrně nízkou cenu dokoupit.

Doprava

Taktéž doprava je u klasických skleníků o něco komplikovanější a dražší než u skleníků s polykarbonátovými výplněmi. Ovšem mnoho firem již nevyužívá k přepravě tohoto typu zboží služeb spedičních firem, ale vozí je vlastními auty, a zaručují tak bezpečnou a kvalitní dopravu. Touto službou vyniká například firma Gutta, která navíc rozváží všechny typy skleníků zdarma.

Teplota uvnitř skleníku

Vnitřní teplota ve skleníku je velmi důležitá pro dobrý růst v něm pěstovaných rostlin. Polykarbonát má velkou výhodu, že udrží její optimální hladinu i v nepříliš slunečných dnech, a naopak ve sklenících s klasickým skleníkovým sklem nehrozí při vyšších venkovních teplotách přehřátí sazenic.

Co vše tedy z výše uvedených bodů vyplývá? Ve zkratce lze říci, že výhody i nevýhody jsou na „obou stranách barikády“, ale velmi záleží na tom, kde budete skleník stavět a také na vašem osobním pohodlí a zručnosti.