Při práci se stříkací pistolí odpadá nutnost poponášení kýble s barvou a riziko, že ho převrhneme. Samotné nanášení barvy je mnohem rychlejší a spotřebuje se při něm méně barvy, na druhé straně ale pocákáme i všechno okolo, takže je nutná pečlivá příprava a zakrytí všeho, co nechceme ušpinit. Barvu bychom měli napřed přecedit přes sítko, abychom z ní odstranili případné ztvrdlé hrudky, které by mohly poničit trysku. Trochu záludná je pak správná hustota barvy - pro nástřik je někdy nutné barvu zředit o 10 % vodou, aby se tryska neucpávala a dosáhli jsme dostatečného krytí.

Když si takovou hračku přinesete domů, nemůžete se dočkat, až zmáčknete spoušť. Nicméně v případě stříkací pistole je opravdu nutné přečíst si nejprve instrukce od výrobce, držet pistoli kolmo a ve vzdálenosti asi 20-25 cm od stěny a vychytat si vhodné tempo nástřiku. Dbejte také na to, abyste pistoli po skončení nástřiku řádně očistili. Když se do toho vpravíte, budete nadšení, jak jde práce rychle od ruky.

Stříkacím pistolím se vytýká nerovnoměrnost nanesené barvy. Záleží ale na tom, zda opravdu dodržíte instrukce dané výrobcem a jaký máte přístroj. Tlakové nebo také airless pistole jsou dražší než jednoduché vzduchové (pořídíte je za 4-5 tisíc korun), ale kvalita nástřiku je s nimi spolehlivější. Tlakové pistole navíc můžete použít i na ošetření dřeva lazurou, slouží k tomu zvláštní tryska.

Pro malé a členité místnosti nebo pro vymalování jediného pokoje se nákup stříkací pistole nevyplatí; pokud se ale chystáte malovat stěny a stropy v celém domě či bytě a na chalupě vás ještě čekají trámy, rychlost práce s pistolí oceníte. Myslete přitom na to, že finální výsledek ovlivní také příprava podkladu. Ta by se nicméně neměla podcenit ani v případě malování válečkem a štětkou.