Řádná ochrana očí je na místě při většině činností, ať je to řezání dřeva, nebo stříhání živého plotu. Proti odletujícím drobným částečkám jakéhokoli materiálu ochrání čiré pracovní brýle, které se dají vybavit UV filtrem pro práci venku nebo třeba i dioptrickými skly. Jestliže se ale chystáte svařovat, budete potřebovat speciální brýle s tmavými skly, které oči ochrání před ultrafialovým a infračerveným zářením. Vychytávkou jsou samostmívací kukly s LCD displejem, který v okamžiku, kdy začnete svařovat, automaticky ztmavne jako svářečské sklo.

Také pracovní rukavice vybíráme podle typu činnosti, při které nás mají chránit. K práci s ostrými předměty jsou určené rukavice protiprořezové, před chemikáliemi chrání rukavice máčené, případně polomáčené, přičemž do mokrého prostředí je třeba zvolit rukavice máčené v PVC nebo latexu.

Při časté práci s ruční řetězovou pilou oceníte protiprořezové kalhoty nebo návleky, které se vyrábí v několika třídách ochrany proti prořezání. Zkoušky na proříznutí se provádějí při 4 rychlostech řetězu:

  • 16 m/s - třída 0
  • 20 m/s - třída 1
  • 24 m/s - třída 2
  • 28 m/s - třída 3

Pokud máte pocit, že se vám speciální oděv pro občasnou práci s pilou nevyplatí kupovat, dbejte aspoň vždy na to, aby na vás látka neplandala. Oblečení by mělo být vyrobeno z pevných materiálů a přiléhat těsně k tělu. Pevné a neklouzavé boty jsou základem, stejně jako chrániče sluchu. Proti létajícím odštěpkům je třeba chránit hlavu přilbou, nejlépe doplněnou o ochranný štít. Zejména padající větve při lesních prořezávkách představují velké riziko, které se nevyplácí podcenit.

Nemusí to však být jen práce s technikou, co nám může na zahradě přivodit zranění. Pozor je třeba dávat i při zastřihování keřů a jiných rostlin, které obsahují jedovaté látky a mohou nám podráždit kůži i sliznice. Alergickou reakci kůže mohou způsobit i tolik rozšířené túje, bez rukavic bychom neměli upravovat například ani tis, štědřenec nebo třemdavu bílou či likvidovat bolševník.