Sady růžového nářadí leckdy připomínají spíš hračky pro panenky. Barva přitom bývá to jediné, co dámské šroubováky a kladívka odlišuje od těch pánských. Předpoklad, že každá žena miluje růžovou barvu, je samozřejmě trochu krátkozraký, nicméně výrazné barevné rozlišení má samo o sobě docela praktický důvod: zajistí, že si nástroje ze sady nebude půjčovat manžel.

Kromě elegantního designu se však výrobci při vývoji nástrojů pro ženy soustředí také na ergonomii a hmotnost. Například nová lehká aku vrtačka značky Fieldmann se dá díky měkčené rukojeti a váze 1,2 kg včetně baterie používat jednou rukou, a to i tou ženskou. Speciálně pro dámy je určená růžovo-černá varianta FDV 10353-55R.

Lehkost nástrojů ženy ocení také při zahradničení, které bývá obzvlášť fyzicky namáhavé. Firma Fiskars má proto dlouhodobě v nabídce sérii Light zahrnující odlehčené hliníkové nářadí s pogumovanými madly, od rýčů a vidlí až po motyky a kultivátory. Nemusíte se přitom bát, že vaše zahrada s těmito nástroji bude připomínat Disneyland, místo tradiční růžové výrobci zvolili elegantní černobílý design.

Je třeba mít jen na paměti, že odlehčené zahradní nástroje se nehodí pro budování nových záhonů ani pro jinou těžkou práci. Výrazně však usnadní běžné zahradnické činnosti, jako je vykopávání jamek pro sazenice, tvoření brázd na semena nebo vytrhávání plevele.