Podle čeho vybrat vhodný stroj k sečení?

Každá zahrada je jiná. I proto je na trhu několik různých typů zahradních strojů, přičemž každý se hodí na něco jiného. Je tedy dobré se před koupí zamyslet, v jakých podmínkách budete sekat.

Jak velká je plocha, kterou budete sekat?

Pro souvislou travnatou plochu, tedy například louky a zahrady, je nejlepším pomocníkem sekačka. Samozřejmě existují různé druhy podle velikosti a členitosti terénu. V tomto případě by vás měl nejvíce zajímat záběr sečení, tedy jak široký pruh trávy jedním přejetím posečete. Sekačka s příliš velkým záběrem přinese na malé zahrádce více námahy než užitku, stejně jako malý záběr na rozlehlé louce.

Alternativou ke klasickým sekačkám jsou pak vřetenové sekačky, které jsou tišší a trávu místo sečení stříhají, takže porost je stále svěží. Milovníci životního prostředí jistě ocení, že se vyrábí i ve zcela manuálních variantách, díky čemuž při sečení nevytváří žádnou uhlíkovou stopu.

V jakém terénu budete sekat?

Pokud je vaše zahrada víceméně plochá a starost vám dělají pouze místa kolem stromků, skalek či plotů, nejvýhodnější pro vás bude zkombinovat klasickou sekačku se sekačkou strunovou, případně vyžínačem.

Vyžínač má výhodu přídavných koleček, díky nimž je práce s ním méně náročná. Jinak jsou pro dodatečnou úpravu vaší zahrady oba stroje srovnatelné.

Jsou-li ale vaším cílem pro sekání těžko dostupná místa jako strže či příkopy, jasnou volbou by měl být křovinořez, pro který je členitější terén hračkou.

Jaký porost budete sekat?

S hustě zarostlou vysokou trávou v kombinaci s křovinami si klasická sekačka prostě neporadí, i kdyby byl terén rovný jako podle vodováhy. Zde pomůže jedině křovinořez.

Nejenže se křovinořez dostane do míst, kterým byste se s normální sekačkou vyhýbali obloukem, ale díky celé řadě nástavců a velkému výkonu dokáže navíc posekat jak poléhavou trávu a nepoddajné houští, tak i zdřevnatělé křoviny nebo náletové stromky.

V případě, že plánujete sekat udržovanou zahradu, nejsnadnějším řešením je samozřejmě sekačka. Aby váš trávník zůstával svěží a zdravý po celou sezonu, je dobré dodržovat následující body:

  • 1) Nezačínejte sekat dříve než v průběhu dubna či května. Tráva by měla být před prvním sekáním dostatečně silná a vysoká alespoň 8-10 cm.
  • 2) V sezoně sekejte trávník pravidelně, ale přiměřeně rychlosti růstu – ideálně jednou týdně.
  • 3) Trávník zkracujte maximálně o třetinu jeho délky. Větší zkrácení by mohlo vést k jeho úplnému uschnutí.