Můžete na tuto nepopulární, ale důležitou práci přizvat odbornou firmu, anebo se postarat sami - to už je na vás.

Nejprve je potřeba z bezprostředního okolí bazénu odklidit větvičky, listí a další drobné nečistoty, které by při sundavání plachty mohly spadnout do bazénu. Pak už ho odkryjte a přesvědčte se, jak dobře jste ho na konci předešlé sezony připravili na zimu.

Na řadu přichází vysavač

Z bazénu vyndejte plováky bránící jeho porušení mrazem a pomocí sítka všechny větší nečistoty. Poté speciálním přípravkem očistěte stěny a zároveň je potřete vhodným přípravkem proti usazování řas. Napusťte vodu do poloviny okénka skimmeru a osaďte a zapojte filtrační jednotku. Pozor na uzemnění, nezapomeňte vyzkoušet funkci proudového chrániče. Filtrační jednotku vyzkoušejte až po zavodnění čerpadla. Důležité je mechanické vysátí usazenin ze dna bazénu pomocí vysavače. Po zimě jich bývá skutečně velké množství, proto se doporučuje filtrační vložky prát raději několikrát za sebou.

Na řadu přichází první ošetření vody a upravení pH pomocí šokové dávky chloru (na 50 m3 vody 25 malých tablet nebo 300 g granulátu) a regenerační dávky algicidu - stabilizátoru chloru (na 50 m3 vody 1 l).

Tím zbavíme vodu mikrobiologických zárodků a organických nečistot. Po chlorové terapii je třeba na přibližně dva dny spustit filtraci na trvalý chod. Neměli bychom ji urychlovat spouštěním protiproudu, zvyšuje se tím totiž filtrační rychlost a klesá účinnost filtrace. Pokud se po prvním chlorování voda zabarví hnědě nebo do zelena, znamená to, že je v ní obsaženo železo nebo mangan. V prvních dnech po naplnění bazénu hodnotu pH neregulujeme, avšak nejpozději do jednoho týdne upravíme pH na ideální hodnotu 7,2 - 7,6.

Když se údržba během užívání nedaří

Někdy se může stát, že se ideální chemické složení vody nedaří udržovat. Může na to mít vliv změna počasí, nebo to, že do vody naskákalo najednou více osob. Pozná se to podle mléčného zakalení vody, které se objeví, pokud nepřizpůsobíte obsluhu změně počasí. Tehdy pomůže takzvaný chlorový šok, což je troj až pětinásobek chlorového přípravku, než jsou maximálně povolené hodnoty (0,6 mg/l). Pokud tuto léčbu použijete, pak není vhodné se v bazénu koupat, dokud hodnota chloru nepoklesne na povolenou míru. Proti řasám bojujeme algicidem. Po něm řasa zčerná a lze snadno vysát ze dna bazénu. Během podobných úprav vody nesmíme zapomenout na filtraci, která by měla jít po celou dobu čištění.

Ideální hodnoty vody:
Alkalita: 100 - 125 pH: 7,2 - 7,6 Volný chlor: 0,3 - 0,6 mg/l

Vysoké pH (zásadité) zvyšuje vodní zákal a způsobuje dráždění očí i pokožky. Voda je zpravidla cítit po chloru.
Nízké pH (kyselé) způsobuje blednutí barev na plastových částech a rezavění kovových částí.

Víte, že

Některé kroky při čištění bazénové vody mohou být odlišné v závislosti na typu bazénu (s fólií, keramický apod.). Před započetím prací se proto vždy informujte u výrobce, který postup zvolit.

Titulní foto: shutterstock.com