Meruňky jsou velmi sladké ovoce, mohou obsahovat až 22 % cukru, dále provitamin A, vitaminy B1, B2, C, velké množství draslíku, železa, fosforu, vápníku a hořčíku, najdeme v nich také zajímavé množství manganu a mědi. Meruňky se v lidovém léčitelství doporučují při astmatu a proti infekčním onemocněním. Zpracovávají se především na kompoty a džemy, také se suší.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Meruňkový kompot

Nálev: na 1 l vody 50 dkg cukru Sterilujeme při 85 °C 15-20 minut dle zralosti meruněk, tvrdší plody můžeme sterilovat až 25 minut.

Meruňkový džem

1 kg ovoce, 80 dkg cukru, 10 sladkých jader a 1 balíček Gelfixu

Sušené meruňky

Meruňky odpeckujeme a půlky vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly. Necháme je okapat na sítu a pak je sušíme řeznou plochou dolů. Pokud máme sušičku ovoce, není nic jednoduššího, pokud ne, ani tak to nemusíme vzdát. Buď meruňky rozložíme v horkých letních dnech na síta a sušíme je na prudkém slunci šest dnů, nebo v troubě na lískách, a to postupně – nejprve při teplotě 50 °C, později zvýšíme teplotu na 60 °C (přibližně po 15 minutách). Jen tak zůstanou vláčné. K sušení se hodí jen dobře vyzrálé až přezrálé meruňky.