Ještě podmanivější jsou její květy v podobě latovitých květenství složených z až 5 cm dlouhých nafialovělých kvítků obalených růžovými listeny. I od tohoto druhu existuje spousta kultivarů, jejichž květenství jsou vybarvena třeba do modrozelena nebo žluta.

Čínský oves patří k rodu čítajícímu okolo 60 druhů vytrvalých růžicovitých rostlin (bromélií), které žijí na kmenech stromů nebo obnažených skalách až do nadmořské výšky 1.700 m. V přírodě se s nimi setkáme v lesích, hájích a houštinách jižního Mexika, Střední a částečně Jižní Ameriky. Konkrétně naše Billbergia nutans se vyskytuje v jižní Brazílii, Paraguayi, severní Argentině a Uruguayi, na rozdíl od většiny ostatních bromélií však nevyhledává za své sídlo povrch jiných rostlin, ale vyrůstá ze země.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Květenství

V našich podmínkách kvete obvykle v rozmezí září až února, ve své domovině i v létě.

Pěstování

Bilbergie je nenáročná rostlina, které se bude dařit i v bytě s ústředním topením. Vyhovuje jí světlé nebo částečně zastíněné stanoviště s rozptýleným světlem bez poledního úpalu.

Pěstujeme ji v rašelinném substrátu pro epifytní bromélie při běžné pokojové teplotě a za vydatného zalévání jak do květináče, tak i misky. Čas od času bychom měli rostlinu pokropit nebo osprchovat měkkou vodou, která se pak udrží v trychtýřcích listů. Nesmí ale obsahovat vápno, ideální je dešťovka okyselená trochou rašeliny nebo voda přímo z rašeliniště.

V období růstu až do počátku květenství přihnojujeme 1x za měsíc plným kapalným hnojivem, v zimě omezíme hnojení i zálivku, aby půda úplně nevyschla a 1x týdně rostlinu mlžíme. Optimální přezimovací teplota je 15 až 18 °C.

Po odkvětu - nejpozději však na jaře odřízneme odkvetlé výhony, v létě můžeme rostlinu přesadit do trochu většího květináče s drenážní vrstvičkou u dna.

Množení

Oddělováním postranních výhonků během léta, kdy začínají vyhánět vlastní kořínky.