Aniž si to uvědomujeme, máme na zahradě různé jedovaté rostliny. Žijeme s nimi převážně v míru, protože je většinou nejíme, neochutnáváme a totéž zakazujeme svým dětem. Pokud říkáme jedovatost, máme na mysli většinou různé zažívací nebo kožní problémy. Hodilo by se spíš říkat třeba zdravotně méně přátelské rostliny. Těžké či dokonce smrtelné otravy z rostlin jsou u nás poměrně vzácné. Některé z nich máme docela rádi pro jejich nádherný, často extravagantní habitus. Na koukání jsou príma, ale dejme si trochu pozor, když nastane čas k jejich likvidaci.

ČTĚTE TAKÉ

Na všem se grilovat nedá

Dnes se většinou griluje na dřevěném uhlí, ne-li na elektrice nebo plynu, ale může nás chytnout pocit, že dřevo je přírodnější, a tudíž bude maso grilované na dřevěném popelu lepší nebo že buřty na klacku můžeme opékat na čemkoli. Není to tak úplně pravda. Může se stát, že se maso nebo zelenina naopak kontaminuje látkami, které se při pálení některých klacků uvolňují. Otravy, které z takové kontaminace vzniknou, nejsou nijak závažné. Může se stát, že vyvolají u menších dětí nevolnost. Dospělým mohou takové kouře možná pokazit chuť, ale zřetelnější potíže nevyvolají. Mezi nejběžnější jedovaté palivo patří klacky z pěnišníků, břečťanu a hlavně škumpa. Nikdy si z ní nedělejte „napichovátka“ na opékání buřtů.

Chraňte ruce

Mnoho majitelů zahrad miluje nejrůznější vymoženosti, které mají pomáhat na zahradě. Drtiče patří mezi top ten oblíbených pomocníků. Padají z nich úhledné štěpiny určené často do kompostu. Nadrcení pomůže rozkladu, což je vlastně otevření cesty dovnitř. Na druhou stranu se látky obsažené ve dřevě snadněji dostávají ven.

Jednou z otrav, které nás možná hned nenapadnou, jsou různé kožní reakce. V zimních měsících je většina rostlin, které by mohly způsobovat dermatologické nepříjemnosti, ve vegetačním klidu. Na jakékoli práce na zahradě je vždy dobré obléknout rukavice. Je jedno, jestli házíte klacky na ohniště, nebo je strkáte do drtiče. Pokud se o některé „jedovaté“ dřeviny odřete, může být reakce prudší, než byste čekali. Na léčbu těchto malých patálií obvykle stačíme sami.