U koupacího jezírka by to měly zvládnout zasazené rostliny v čisticí zóně, ale z mnoha důvodů to mnohdy samy nestíhají. Buď je poměr koupací a čisticí zóny nesprávný (a to se často děje u neodborně vyrobených jezírek), nebo je tady celá řada dalších možných důvodů - přílišné teplo, špatná hloubka koupací části, nevhodný výběr rostlin. Přírodě se zkrátka musí pomoci, abychom se nekoupali ve zdravotně nevhodné vodě.

Voda ke koupání musí být čistá

A zahradní bazény, ty bazénovou chemii bezpodmínečně potřebují. Takový je stav věci. Samozřejmě cílem je dosáhnout koupání téměř bez chemie (ideálně vůbec bez chemie), tedy toho, aby se naše tělo ponořovalo do vody co nejméně chemií dotčené, do co nejčistší, a přesto nejpřirozenější. Protože mnoho lidí a hlavně dětí má alergické problémy, kožní ekzémy a další nepříjemnosti, které voda při koupání zhoršuje. A tak je tady dilema - ve špinavé vodě se koupat nemůžeme, příliš chlorovaná voda bazénů přináší zdravotní komplikace. Jak tedy z toho ven? Jaké jsou možnosti a cesty?

Čím se vlastně čistí bazén?

Co je to vlastně ta bazénová chemie, co je její podstatou a jak působí? Základem je chlor, od něhož se ale obecně ustupuje a objevují se čisticí přípravky do bazénů označované jako bazénová chemie nové generace. Na internetu se dá ale také najít zdánlivě jednoduchá rada, jak se bez bazénové chemie úplně obejít. Stačí do vody nasypat velké množství mořské soli v příslušné koncentraci. Doporučuje se na jeden kubický metr asi 3 kg soli.

Jinak se ale všeobecně objevují stále více chemické čisticí přípravky šetrné, přičemž šetrnost spočívá obvykle právě v absenci chloru. Takové se najdou obvykle pod názvem bazénová chemie bez chloru. Takovou sadu můžeme koupit v cenách něco mezi 1000 a 1600 korunami. Set bezchlorové bazénové chemie je určen do větších zahradních bazénů, s minimálním objemem 20 m³.

Bezchlorová chemie se může využít ale v širokém spektru bazénů zahradních a i interiérových – podmínkou je, aby měly filtraci. Taková bezchlorová chemie se doporučuje právě dětem, alergikům, astmatikům a lidem s ekzémy a dalšími kožními problémy. Voda ošetřená bezchlorovou chemií nepáchne také logicky po chloru. Navíc nedráždí povrch očí a sliznice těla.

Co všechno umí vyčistit

Sada bazénové chemie nové generace se skládá z několika složek. Je tady polymerová dezinfekce vody a likvidace řas – disponuje silným účinkem proti mikroorganismům, další složka odstraňuje organické nečistoty a zjasňuje vodu, nechybí takzvaný polymerový vločkovač a zjiskřovač bazénové vody. Další složka rázově dezinfikuje vodu po uvedení bazénu do provozu na začátku sezony nebo po dlouhém nepoužívání. Jednotlivé složky jsou v sadě po litrových respektive kilogramových baleních. Bezchlorová chemie se přidává do bazénu jednou za dva týdny.

Šetrné k lidskému tělu i povrchu bazénu

Důležité u bazénové chemie je ovšem také nejen to, jak působí na naše tělo, ale také zda nepoškozuje stavbu a technologie samotného bazénu. Právě bazénová chemie nové generace je k materiálům bazénů šetrnější a její výhodou je také fakt, že na rozdíl od chlorových bazénových preparátů zůstává v bazénové vodě stabilní i při vyšších teplotách. Můžeme mít tedy koupací vodu teplejší, a přesto stále bezpečnou.

Foto: www.thinkstock.cz