I tak ale mějte na paměti, že zejména neplavce musíte mít stále pod kontrolou. Umístit menší bazének na místo, na které budete alespoň oknem stále vidět, už ale není tak velký problém. Stačí tedy vybrat jen správný typ.

Bazénky pro batolata

Miminka jsou s vodou seznamována od samého narození. Kromě večerního koupání je totiž můžeme přibližně od šesti týdnů učit plavat doma ve vaně. Samozřejmě za pomoci speciálně proškolené trenérky, která mamince ukáže, jak s miminkem v napuštěné vaně zacházet.

Bazének se tedy hodí i pro nemluvňata. Pro ně bychom měli vybrat menší typ, do kterého není potřeba napustit mnoho vody. Bývá zpravidla kruhový s průměrem od 120 centimetrů a výškou od 30 centimetrů. Miminko tu může ležet na zádech, případně ho maminka může vozit po hladině vody, a to jak na bříšku, tak na zádech. Ti o několik měsíců starší si pak ve vodě kleknou nebo sedí. Vzhledem k tomu, že na takto malé děti nesmí svítit slunce (ani když jsou natřené opalovacím krémem), přemýšlejte, kam bazének na zahradě či terase umístíte. Musí být totiž ve stínu. Pokud takové místo nenajdete, kupte raději typ se stříškou. Je nasnadě, že batolata by se měla koupat v teplejší vodě, ideálně s teplotou okolo 37 °C. Jenže voda se ve stínu nemá jak ohřát. Z tohoto důvodu je praktičtější napustit bazének teplou vodou.

Bazénky pro ty větší

Jak dítě roste, menší nádržka mu už velikostí nestačí. Vhodnější jsou ty větší, které mohou mít navíc další využití. Například skluzavku přímo do vody, hlubší a mělčí část, síť, přes kterou si děti mohou házet míč, koše na basketbal apod.

Vybíráme je s ohledem na prostorové možnosti. Byť sestava vypadá na obrázku velmi lákavě, musíme dopředu zvážit, zda ji máme kam umístit. I tentokrát by bazének neměl stát na přímém slunci, případně by měl mít alespoň část zakrytou.

Jak často měnit vodu?

  • Batolatům měňte vodu každý den. Nezapomeňte, že ve stínu voda poměrně rychle vychladne. Proto ho v parných letních dnech můžete napouštět i několikrát za den. Vzhledem k malému množství vody se nemusíte obávat velké spotřeby vody.
  • Voda v bazénku pro starší děti vydrží déle. Průměrně tři dny až týden. Ale to jen tehdy, pokud nejsou velké teplotní výkyvy a nehrozí, že se voda zkazí. Ani dešťová voda není ideální, proto se vyplatí nádrž přikrývat plachtou.

Víte, že…

Vedle nafukovacích bazénků můžete dítěti pořídit pevnou plastovou skořepinu. Výhodou je, že bývá součástí také víko. Navíc ji můžete využít také jako pískoviště.

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com, archiv firem