Recept na dokřupava vypečenou dobrotu

Jahodový dezert
Zvětšit fotografii

Autor:

K neděli patří sladké, ale kdo by chtěl pečením ztrácet celé dopoledne, když lahodný nedělní dezert je možné připravit za pár minut? Zkusit si můžeme ugrilovat třeba jahodovokrémový dezert. Připravený bude za dvacet minut a za dalších dvacet minut ugrilovaný.

Na přípravu dezertu budeme potřebovat 2 pláty hotového listového těsta, 450 g čerstvých jahod, 3 dl smetany ke šlehání, 140 g jemného třtinového cukru, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový lusk nebo 1 lžičku vanilkového extraktu.

Jahodový dezert
Pláty těsta propícháme vidličkou, položíme je na rozehřátý gril a grilujeme z jedné strany do světle zlaté barvy. Opatrně je otočíme, horní ogrilovanou stranu posypeme polovinou třtinového cukru a dále grilujeme. Když cukr začne karamelizovat, opatrně pláty znovu otočíme, posypeme zbylým třtinovým cukrem i druhou stranu a necháme ho opět zkaramelizovat. Ještě teplé pláty těsta položíme na papír na pečení, nakrájíme je na obdélníčky a necháme vychladnout.

Jahody očistíme, nakrájíme podélně na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti), poprášíme je polovinou moučkového cukru a dáme zatím stranou. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka seškrábneme nožem a přidáme ke smetaně. Přisypeme zbylý moučkový cukr a smetanu ušleháme dotuha.

Třetinu připravených sušenek potřeme polovinou šlehačky, přidáme vrstvu jahod, přiklopíme další třetinou sušenek, opět přidáme šlehačku a jahody a vše zakryjeme zbylými sušenkami.

TIP: K pocukrovaným jahodám můžete přidat i několik nasekaných lístků čerstvé máty. Budou voňavější a osvěžující.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Život na zahradě
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte šikovnou firmu na zhotovení pergoly?

Zadejte si poptávku v kategoriích: pergoly.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: pergola, Nerezová pergola se zábradlím, Zastřešená pergola 7m x 3,5m.