Na přípravu dezertu budeme potřebovat 2 pláty hotového listového těsta, 450 g čerstvých jahod, 3 dl smetany ke šlehání, 140 g jemného třtinového cukru, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový lusk nebo 1 lžičku vanilkového extraktu.

Pláty těsta propícháme vidličkou, položíme je na rozehřátý gril a grilujeme z jedné strany do světle zlaté barvy. Opatrně je otočíme, horní ogrilovanou stranu posypeme polovinou třtinového cukru a dále grilujeme. Když cukr začne karamelizovat, opatrně pláty znovu otočíme, posypeme zbylým třtinovým cukrem i druhou stranu a necháme ho opět zkaramelizovat. Ještě teplé pláty těsta položíme na papír na pečení, nakrájíme je na obdélníčky a necháme vychladnout.

Jahody očistíme, nakrájíme podélně na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti), poprášíme je polovinou moučkového cukru a dáme zatím stranou. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka seškrábneme nožem a přidáme ke smetaně. Přisypeme zbylý moučkový cukr a smetanu ušleháme dotuha.

Třetinu připravených sušenek potřeme polovinou šlehačky, přidáme vrstvu jahod, přiklopíme další třetinou sušenek, opět přidáme šlehačku a jahody a vše zakryjeme zbylými sušenkami.

TIP: K pocukrovaným jahodám můžete přidat i několik nasekaných lístků čerstvé máty. Budou voňavější a osvěžující.