Ať zvolíme volně stojící nadzemní, či zapuštěný bazén, vždy by měl být umístěn v osluněné části zahrady, a ideálně také v blízkosti pobytové zóny či terasy domu. Plochy okolo bazénu musí být zpevněné a stabilní, neklouzavé v suchém i mokrém stavu a současně také dobře čistitelné, aby se případné nečistoty nedostávaly do vody. Asi nejvhodnější se v takovém případě jeví dlažba, ať už keramická s protiskluzovou úpravou, či velmi efektní vymývaná, ale i betonová, ovšem tu musíme vybírat citlivě, protože obecně vypadá stroze. Naopak příliš vhodná není v kontextu zahrady zámková dlažba, naprosto nevhodný především vzhledem k čištění je štěrk.

Dřevěné paluby jsou klasika

Z přírodních povrchů je často využívána tráva, případně kameny, uložené do písku. Nevýhodou těchto povrchů je možnost znečištění vody zbytky trávy či pískem a kamínky z kamenné plochy. Lepšími povrchy jsou z hlediska svých vlastností i začlenění do prostředí zahrady paluby z dřevěných prvků, případně z kompozitních materiálů s vyšším podílem dřevěné složky. Na slunci se navíc nerozpálí tak jako dlažba a jsou velmi příjemné na dotek bosé nohy. Dřevěné plochy okolo bazénu také eliminují zanášení nečistot do vody. Základem dřevěných venkovních palub je vždy rošt, na který jsou pokládány drážkované profily, desky či kazety. Materiálem může být dub, případně různé exotické dřeviny. Z důvodů bezpečnosti jsou dřevěné profily opatřeny protiskluzovými drážkami.

Měkká, hravá a bezpečná novinka

Novinkou a vhodnou alternativou k ostatním povrchům je speciální elastický protiskluzový povrch PoolSoft. Spodní vysoce elastická vrstva je vyrobena z recyklované technické gumy smíchané se speciálním polyuretanovým pojivem. Svou tloušťkou se přizpůsobuje nerovnostem povrchu, minimální je ovšem 15 mm. Vrchní vysoce trvanlivá nášlapná vrstva je vyrobena ze směsi syntetického kaučuku a speciálního polyuretanového pojiva, ta je pokládána ve vrstvě 11 mm. Nový povrch je vyráběn a pokládán přímo na místě realizace, nevytváří žádné spoje, může být proveden podle přání zákazníka v různých tvarech i barevných provedeních včetně grafických, umožňuje vzájemnou kombinaci barev. Jeho skladba vychází z typu a kvality podkladu. Lze ho položit na již existující betonový nebo jiný zpevněný podklad, třeba původní dlažbu, štěrk nebo jiný nerovný, ale nosný podklad. Povrch rychle schne, je vodopropustný, pokud je položen na propustném podloží. Výhodou je i snadná údržba. Cena závisí na použitých barvách a grafickém provedení, v nejjednodušší variantě začíná u 1 m² plochy při použití obou vrstev asi na 1700 Kč bez DPH.

Foto: www.isifa.com, 4soft, s. r. o.