Můžeme zkusit přestěhovat se na vzduch - ne daleko, jenom do své vlastní zahrady. Při úrovni dnešního zahradního vybavení už vlastně jednotlivé kouty a části zahrady mohou kopírovat místnosti v domě a stávají se jejich letními variantami.

Na vzduchu nám chutná

Letní venkovní kuchyně, to je stará záležitost. Možná ji ale letos rozšíříme a ke grilu přibude udírna, venkovní krb nebo dokonce pec na chleba. Jídelnu na trávníku nebo terase už má každý také asi dávno vybudovanou. Stačí jen vylepšovat a přidávat detaily - k velkému stolu a židlím přikoupit nový ubrus, instalovat večerní osvětlení a třeba přidat zahradní kredenc a servírovací stolek. Ozdobou zahrady může také být zahradní bar.

Obývací pokoj a pracovna

Boom zažívají střídmější sedačky a stolky z umělého ratanu, ale i komfortní superpohodlné sedací soupravy. Jejich konstrukce z odolných materiálů odolávají dešti i slunci, zatímco polštáře se přes noc nebo před deštěm schovají v zahradních úložných bednách nebo lavicích. V klidné, tiché a zastíněné části zahrady je ideální pracovní kout. Sem se nastěhujeme s pracovním stolem, pohodlnou židlí a notebookem.

Koupelna a tělocvična v zahradní variantě

Voda na zahradu patří. Podle toho, kolik máme místa, si můžeme užívat plavacího jezírka, bazénu - anebo jenom zahradní sprchy. Ale i ta přinese příjemné osvěžení.

A jsme v domácí - vlastně zahradní - tělocvičně. Možnosti jsou široké a nemusí to být nákladná a pracná záležitost.

Spánek při zpěvu ptáků...

Dávno už neodpočíváme na nepohodlném lehátku, ale na výběr máme polstrované postele z kovu, dřeva nebo umělého ratanu s měkkou matrací. Nemusíme se bát postavit je ani k bazénu, protože jejich matracím s nešpinivou úpravou nevadí vlhko. Jakousi uzavřenou ložnici představuje náročný kus zahradního nábytku kombinující altánek a postel. Je to malý altánek bez podlahy, kterou rovnou nahrazuje lůžko.

Každá místnost má i strop...

Zastínění lze zvolit různorodé; bude tak vždy funkční a nebude nudné. Jíst můžeme pod velkými slunečníky, vařit pod pergolou nebo zahradním altánem, obývací odpočinková část může být skrytá před paprsky i okolím efektní stínicí plachtou.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz