Vybírat můžete z provedení, které se na zahradu staví napevno, anebo to mobilní, které si můžete vzít s sebou i na dovolenou.

Obojí má své

Zatímco první typ bývá robustní a je součástí sestavy zahradního posezení, druhý můžeme díky jeho mobilnosti postavit tam, kde právě potřebujeme. I přesto bychom měli dbát na to, aby pachy a případný kouř neomezovaly sousedy, samozřejmostí je stín. Buď nalezený svévolně, anebo vytvořený uměle pomocí stanu či pergoly.

Zahradní gril je možné pořídit jako sestavu, kterou vybereme podle katalogové nabídky, lze ho také postavit na místě šikovným krbařem. V tomto případě docílíme individuálního přístupu, jen prověřme kvalitu pracovníka. V těchto typech krbů se v naprosté většině připravuje jídlo pomocí uhlí.

Při výběru mobilního venkovního grilu prověřte jeho stabilitu, aby se při silném větru či manipulaci s pokrmem nepřevrhl. Rovněž dbejte na kvalitní povrchovou úpravu, ideální je smaltové provedení kvalitním žáruvzdorným smaltem, oblíbené jsou i keramické varianty. Držadla a úchyty by měly být robustní, teplo nevodivé a snadno padnoucí do ruky. S ohledem na snadnou údržbu si všimněme vnitřního uspořádání roštů, případně spirály. Čím jednodušší, tím je i čištění přístroje méně náročné a rychlejší. Neopomeňte ani pozáruční servis a možnost i po několika letech dokoupit náhradní díly a další příslušenství.

Bez příslušenství to nepůjde

K základním potřebám ke krbu patří sada grilovacího nářadí, tedy obracečka a vidlička. Budete potřebovat i kartáč na očištění přístroje a roštu a oceníte i speciální přípravky, se kterými práce půjde od ruky. K dalšímu příslušenství může patřit speciální grilovací stojan na masa nebo kuře, rošt na špízy, grilovací kolébka, teploměr se sondou ad. Pro snadnější manipulaci se hodí i zástěra a rukavice. Podle typu grilu pak můžete dokoupit ostatní příslušenství jako například zapalovač, regulátor pro plynovou lahev, otočný rošt. Šetřit byste neměli ani na ochraně grilu, většina renomovaných výrobců nabízí speciální obal přístroje, který ho chrání před deštěm, větrem a jinou nepřízní počasí.

Stolování na úrovni

To, že stolujete pod širým nebem, ještě neznamená, že musíte jíst z papírového nádobí. Nechcete-li používat nádobí z kuchyně, pak si můžete pořídit druhou sadu a uschovávat ji venku ve speciálním boxu. Bát se nemusíte ani plastového nádobí, které dnes už má velmi pěkné tvary a barvy. Ostatně ty můžete najít i na vinylových ubrusech, které se pro venkovní užití hodí, stejně jako ubrusy se speciální teflonovou úpravou zabraňující ulpění špíny v látce. Nezapomeňte na stůl pořídit držák ubrousků, který jim při silnějším větru nedovolí ulétnout, případně alespoň pořiďte oblázky. I ty totiž mohou na tabuli v zahradě působit pěkně.

Náš tip:

V současné době jsou oblíbené zahradní grily, jejichž součástí je také udírna.

Foto: www.isifa.com