Jižní zahrady pod Pražským hradem

Šest historických zahrad bylo koncem června otevřeno po dvouleté rekonstrukci. Jižní zahrady pod Pražským hradem jsou dílem architekta Josipa Plečnika z let 1920 - 29. Restaurátoři se snažili zahrady uvést do původní podoby z první republiky. Můžeme se znovu rozhlédnout z opravené vyhlídky, všechny omšelé dominanty zahrad našly pod rukama restaurátorů svou původní krásu: opravené jsou pavilony, sochy, fontány, kamenná pyramida i obelisk. Nádherné pohledy dolů na Prahu mezi větvemi vinné révy s hrozny – to stojí za návštěvu a nám stály i za zvláštní článek.

Kroměřížské zahrady UNESCO

Olomoučtí arcibiskupové zaměstnávali přední zahradní architekty, jejichž dílem je komplex zahrad zapsaný roku 1998 do seznamu UNESCO. V Kroměříži můžeme vidět formální barokní Libosad (Květná zahrada) a přírodně krajinářský park 19. století (Podzámecká zahrada). Procházku si můžeme zpestřit romantickou plavbou po přilehlém Dlouhém rybníku.

Cykloprohlídka veltruského parku

Na kole s průvodcem se vydejte po zajímavostech veltruského anglického parku, většího než dvě Stromovky. Další prohlídka nabízí návštěvu zámeckého zahradnictví, kde jsou dodnes funkční historické skleníky s unikátním principem kanálového ležatého vytápění. Průvodce nás seznámí s historií zahradnictví a jeho využitím v minulosti.

Konopiště a jeho skleníky

Současně s Růžovou zahradou vybudoval František Ferdinand d´Este na Konopišti i skleníky na teplomilné rostliny. Před 12 lety byla dokončena jejich rekonstrukce, když byly předtím 20 let veřejnosti nepřístupné. Stojí určitě za návštěvu. Stejně jako za časů Františka Ferdinanda, tak i dnes se ve sklenících pěstují vzácné palmy, subtropické a tropické rostliny.

Další tipy najdeme v knize

Obrazová kniha Slavné zahrady a parky Středočeského kraje přibližuje na 500 fotografiích příběhy kulturní krajiny středních Čech. Defilují před námi zahrady zámecké, klášterní, městské, ale i středočeské přírodní parky a krajinné památkové zóny. Okouzlí nás staré zahrady Sázavského kláštera nebo Křivoklátská hradní zahrádka. Letecké snímky zdůrazňují symetrickou dokonalost zahrad i přírodní půvab parků u zámků ve Veltrusích, Dobříši, Březnici, Kačině nebo Lánech. Dočteme se také o zahradách ve středočeských letoviscích, nahlédneme do zahrady Čapkovy vily ve Strži a zahrady Ladovy vily v Hrusicích. I obrázky slavného Průhonického parku nás inspirují k tomu, abychom tam zavítali osobně.