V zahradě působí jako dětská stavebnice, zblízka jako budky pro vojenskou stráž někde u brány. Také tak malý půdorys, šířka nepřesahující metr, sedlová stříška. Jen jsou tady navíc vpředu dveře. A za nimi – leccos, záleží na tom. Co ale může skrývat takový vyšší než širší domek? V některém případě skoro nic, jen pár věšáků a poliček; na podlaze pak místo na sekačku a zahradní nářadí. Jindy ovšem za dveřmi najdeme moderní luxus – dokonalou toaletu, designové umyvadlo a luxusní doplňky. V dalším minidomečku zabírá celou podlahovou plochu sprchová vanička. Vstoupili jsme totiž do zahradního sprchového domu.

Na hodně rozlehlé zahradě si můžeme postavit i celé městečko – zahradní sprchu, toaletu, kůlnu na nářadí, netypický bar, šatnu či příruční sklad polstrování zahradních křesel, dek a sportovního náčiní...

Něco takového opravdu u nás není k vidění na každé druhé zahradě. A přitom šikovný kutil a rozhodně pak soused-truhlář tohle zvládne. Originál má půdorys 1,05 x 1,25 metru, výška je 2,45 metru. Cení se originalita a přizpůsobení potřebám.

Pastelové i zářivé barvy

Na čem se lze vyřádit, je barevnost. Azurově modrý domek skrývá sprchu, sklad nářadí je růžový a efektní jsou také vertikální pruhy. Domečky snesou i doplňky - proč například nepřipevnit na boční stěny truhlíky na květiny? Nebo proč nedat na střechu větrník? Na stěně může být také například domácí meteostanice anebo být zavěšena vodovodní hadice.

Zahradní minidomky

Interiér šatny nebo skladu nevyžaduje zvláštní nároky. Jiné je to, pokud se uvnitř skrývá sprcha nebo toaleta; tady je nutné napojení na vodu a odpad. Domeček ale může někde u lesní chalupy sloužit i jako klasický suchý záchod.