Kam se ztratily barvy?

Ani kůlna na nářadí nemusí mít naše zažité barvy. Což je přírodní dřevo, tmavohnědé lazury - a větší fantazii jako bychom se vzpírali. Přitom při pohledu na oprýskané nejstarší chaty v koloniích nebo trempských osadách vidíme zbytky modrých, červených, bílých i zelených nátěrů. Je jasné, že naši předci nás v tomhle předčili.

Pro inspiraci: zářivě žlutý domeček

Moderní chatka na obrázku září kanárkovou žlutí, kterou večer ještě zdůrazní rozsvícené lampy. Navazuje prkenná venkovní podlaha, rošty a veselý plot ve stejně žluté barvě. Celek je přitom decentní a podle ročních období jej doplní rostliny. Efektní budou žluté květiny různých odstínů. Nejžlutější je jaro, kdy chatku obklopí žluté narcisy, tulipány, krokusy a petrklíče. Léto chatičku zahalí do pestrého závoje letniček a podzim uzemní tóny okrovými chryzantémami a spadaným listím...

Bambusové stavby

Bambusová chatka nebo altán je krásná a nápadná stavba. Proto potřebuje náležité okolí: nejlépe alespoň náznak východní zahrady. Totéž platí pro dřevěné japonské pavilony s typickými zasouvacími rámovými dveřmi. Také ty vyniknou na japonské zahradě poblíž vody, nebo alespoň na přírodní zahradě mezi borovicemi. Škoda je jich však na stísněnou zahrádku, kde bude v pohledu na ně rušit sousedova anténa nebo plastové židle na vedlejším dvorku.

ČTĚTE TAKÉ:

TIP

Bambus je dřevo jako jiné, i když má extrémní výdrž. O bambusové domky je proto nutné pečovat. Heslo přitom zní: nikoliv lak, ale olej. Lak do bambusu nepronikne a časem popraská. Olej (směs několika přírodních olejů, UV filtr a biocid) naopak bambus dokonale chrání.

Domky na nářadí

Pokud jde o neobytné domky, ale ryze účelové stavby, nacházejí se na našich zahradách hojně kůlny na nářadí - dřevěné i plechové. Dovážejí se i domky bez podlahy z profilovaných plechů, ze žárově pozinkované oceli. Jejich výhodou je možnost dokoupení prodlužovací nástavby, která domek zvětší.

Porovnání cen

Domek z borových prken s podlahou a střechou z kanadského šindele (1,5 x 1,5 m) přijde asi na 16,5 tisíce korun. Borovicové domky bez podlahy s lepenkovou střechou (1,8 x 2,4 m) zhruba na 14,5 tisíce. Za kovový domek o rozměru 2 x 1,5 m zaplatíte asi 6,5 tisíce korun.

TIP

Na malých stavbách v zahradě působí nejlépe sedlová střecha s malým sklonem kolem 25°.