Stavíme-li garáž či dvojgaráž na vlastním pozemku, nejsme většinou příliš omezováni a můžeme nějaký ten decimetr přidat. Bude se hodit. Vedle auta se potom vejde motorka, bicykly, dětské tříkolky či autíčka, co je potřeba. Úložné stojany, boxy a regály na skladování věcí se berou v potaz předem a vše se naprojektuje tak, aby bylo vše po ruce a zároveň se dalo garáží pohodlně procházet. Ovšem původně volná garáž se stane garáží těsnou pouhou koupí většího auta. V tom okamžiku se všechny úložné prostory musejí stěhovat na stěny a někdy také na strop coby závěsné systémy.

ČTĚTE TAKÉ:

Také ve standardní koupené nebo pronajaté garáži není většinou příliš místa. Hlavní tíže tak leží opět obrazně i doslova na stěnách – zdi i tady nesou různé závěsné odkládací prostory. Vejdou se sem různé přípravky autochemie, rukavice, pracovní obleky a nářadí. Někdy i náhradní pneumatiky. Jestliže máme v garáži i kompresor, potřebujeme také alespoň menší naviják na hadici. Někdy se do garáže uskladňuje přes zimu i hadice vodovodní, nejlépe je jí také v kulatém držáku na stěně.

TIP

Šikmé (ne vodorovné) police regálů jsou výhodné z hlediska přehlednosti zejména ve vyšší výšce od země. Stejně praktické se jeví i drátěné programy – vidíme zespodu, co obsahuje drátěná police či koš, umístěné nad naší hlavou. Pro větší přehlednost nezapomeneme ještě na instalaci viditelných popisků obsahu košů.

Háky a držáky na bicykly

Jeli- v garáži trocha prostoru, můžeme pořídit na jízdní kola stojan na zemi; pohodlně se do něj zajíždí. Není-li ale místa nazbyt, kolo dostane parkování přímo na stěně. Závěsné háky na kola jsou praktické a finančně nenáročné – a tedy ideální, i když nás čeká trocha vzpěračské práce před každou cyklistickou vyjížďkou. Dva silné ocelové řetězy ukončené hákem se upevňují na strop. Kolo se na háky zavěšuje za řídítka nebo rám. Na strop ke stěně se instaluje sklopný držák na kola; je kombinací drátěné odkládací poličky a opět dvou háků. Jednoduché háky pořídíme asi za 150 korun, sklopný držák přijde zhruba na 750 korun.

Jaké zvolit materiály

Zařízení uzavřené garáže se až tak neliší od zařízení třeba spíže nebo dílny – plechové lakované nebo dřevěné regály pokryté interiérovým nátěrem. Složitější je to s otevřeným garážovým stáním na zahradě. Musíme volit předměty určené do exteriéru. A navíc je musíme více schovat, neměly by sloupovou garážovou pergolu hyzdit. Plechová bedna anebo nižší regál se musí umístit ke „stěně“ sousedící s plotem pozemku, aby je krylo parkující auto. Veškeré dřevěné prvky (police, skříňky) se musejí ošetřovat jako dřevo exteriérové: tedy proti plísním, houbám a dřevokaznému hmyzu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com