Háďátko zhoubné

Jsou to asi 1 až 1,5 mm velká háďátka, která tedy nejsou okem viditelná. Napadají lodyhy česneku, ty se deformují a praskají, u palic si můžete všimnout, že mají také spodní stranu popraskanou, chybí jim kořeny a trouchnivějí.

  • Napadená rostlina: Česnek

Jak se bránit

Ještě před výsadbou je nutné stroužky česneku po dobu 6 až 12 hodin mořit. Pokud chcete mořit česnek i proti houbovitým chorobám, proveďte ho až po namoření proti háďátku zhoubnému.

ČTĚTE TAKÉ:

Houbovité choroby

Při napadení houbovitou chorobou začnou česneku hnědnout, trouchnivět a následně i hnít stroužky. Kořeny jsou kratší a mezi stroužky je bílý či růžový povlak. Nadzemní část vadne, žloutne a odumírá.

  • Napadená rostlina: Česnek

Jak se bránit

Stroužky mořte po dobu asi 20 minut ještě před výsadbou. Toto moření dělejte až po případném moření proti háďátku zhoubnému.

Choroby hlíz a cibulí

Tyto choroby se projevují černo-hnědými nepravidelnými skvrnami na hlízách cibulovitých rostlin. Nadzemní část napadené rostliny začne žloutnout a slábnout, může dojít až k hnití hlíz.

  • Napadená rostlina: Okrasné rostliny a dřeviny

Jak se bránit

Těsně před výsadbou je nutné asi 20 minut hlízy máčet.

Plíseň sněžná

Plíseň sněžná se objevuje na jaře, jakmile roztaje sníh, projevuje se drobnými skvrnami v trávníku, pokrytými bílo-růžovým vatovým povlakem.

  • Napadená rostlina: Trávník

Jak se bránit

Důležitá je prevence, kterou proveďte na podzim, jakmile skončí vegetace. Pokud však chcete, je možné zahájit ochranu až v době výskytu choroby, což není ovšem tak efektivní. Prevencí je odstranění listí a posečené trávy a hnojení. Nikoliv však dusíkatými hnojivy, ale naopak draselnými. Může se použít třeba síran draselný.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com