Jaro bývá sezonou plápolajících ohňů a podzim zase obdobím doutnajících hromad. I když jarní statistiky požárů vychylují především oslavy Valpuržiny noci, respektive svátek čarodějnic, neznamená to, že bychom měli být na podzim méně ostražití.

Právo pálit

Z hlediska hasičů můžete v přírodě pálit cokoli, co v ní vyrostlo. Takhle jednoduché to je, ovšem při dodržení dalších pravidel. Především je třeba pálení klacků a jiného zahradního odpadu ohlásit.

ČTĚTE TAKÉ:

Soukromé osoby se k takovému hlášení vybízejí na principu dobrovolnosti, firmy to mají za povinné. Je to ta nejjednodušší věc: vytočíte 150 a na druhé straně se vám ozve dispečink. Oznámíte, kde a odkdy dokdy budete pálit a svoje telefonní číslo. Hlas službu konajícího hasiče bývá vždy vlídný a je v něm slyšet i jakási radost, že se někdo snaží o prevenci. V některých krajích mají on-line formuláře.

Pořádné ohniště

Správné ohniště je základ bezpečného pálení: další pravidlo, které je třeba respektovat. Pálit cokoli v lese na strništi nebo celé porosty, to se nesmí. Ohniště musí být dobře ohraničeno, třeba kameny, a ten, kdo pálí, musí mít po ruce dostatek hasební látky, většinou vody.

Oheň se nemá rozdělávat při silném větru a po pálení se musí všechno pořádně uhasit. Nikoho snad nenapadají takové hlouposti jako podpalovat zahradní roští benzínem, lihem nebo něčím podobným. Od ohně se neodchází! Je potřeba mít jej stále pod kontrolou. A dohlížet má někdo dospělý, nikoli děti, což jsou z hlediska zákona lidé do patnácti let. Pro každý případ je třeba, aby byla volná příjezdová cesta. Tak to jsou pravidla hasičů, která musí respektovat ten, kdo si chce hrát s ohněm.

Nepřekračovat zákazy

Je jasné, že se v zahradách nesmějí pálit různé syntetické materiály, jako jsou plasty, gumy a podobně. Všechno může být také trochu jinak, a sice podle různých obecních vyhlášek. Obce mohou pálení omezovat nebo dokonce úplně zakazovat. Pokud je zahradní odpad suchý, je to vedle kompostování velmi ekologický způsob likvidace; šetrnější než kontejnery, k jejichž přepravě jsou třeba pohonné hmoty, nebo různé „klackožrouty“, které zamořují obce nežádoucím hlukem.

Článek vznikl s podporou por. Bc. Pavlíny Adamcové, tiskové mluvčí HZS hl. m. Prahy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com