Vydejte se do přírody za kvetoucími stromy a keři

Mezi prvními rozkvétá svými růžovými vonnými květy lýkovec jedovatý. Má rád polostinná stanoviště, mírně vlhkou, humusem zásobenou půdu s dostatkem vápníku.

Vědět o sobě dávají ty nejčasněji kvetoucí pěnišníky, jako např. Rhododendron x praecox s šeříkově růžovými květy. Dorůstá do maximální výšky jednoho metru, takže se podobně jako lýkovec hodí i na skalky, a protože miluje kyselé půdy, nezapomeneme při výsadbě přisypat do výsadbové jámy rašelinu.

ČTĚTE TAKÉ:

Poměrně neznámý, ale roztomilý keřík s poetickým názvem lískovníček (Corylopsis) kvete hrozny žlutých květů.

O něco vyšší než předchozí keře je šácholan hvězdnatý (Magnolia stellata). Oproti známější Magnolii x soulangeana má zpravidla bílé květy s dvojnásobným počtem korunních plátků. Používá se jako solitéra na chráněná stanoviště.

Dalšími posly jara mezi dřevinami jsou: Prunus triloba, Abeliophyllum distichum, Pieris japonica, Corylus avellana či Alnus incana.

Nechte rozkvést okna

První jarní paprsky odhalily šmouhy na oknech, tudíž nejvyšší čas je umýt. Stejnou péči bychom ale měli věnovat i okenním parapetům. Nechte je rozkvést jarními cibulovinami (narcisy, hyacinty, ladoňkami, krokusy či tulipány) a nezapomeňte na květiny otevírající jaro – petrklíče. Na trhu jsou nejen ty klasické s jednoduchými květy, ale i plnokvěté, nové kultivary i krásně voní.

Jarní výsadba dřevin na stanoviště

Pokud je vhodné počasí, je březen ideální dobou pro výsadbu prostokořenných opadavých keřů, které jsme nestihli vysadit na podzim. Půdu obohatíme o prosátou kompostovou zeminu nebo kompost a výhony při výsadbě radikálně zkrátíme. Vysazovat můžeme komuli proměnlivou – Buddleia davidii, ořechoplodec – Caryopteris x clandonensis, fuchsii – pouze druh Fuchsia magellanica, třezalku kalíškatou – Hypericum calycinum aj. Pamatujme na to, že prostokořenná sadba vyžaduje nejpečlivější péči po výsadbě, zejména v jarním období mohou čerstvě vysazené stromky trpět přísuškem, a proto nezapomínáme na doplňkovou zálivku.

Necháváme narašit hlíznaté květiny

Březen je ideální dobou, abychom zkontrolovali, jak přezimovaly hlízy begónií a kan. Před výsadbou hlízy očistíme a namoříme. Moření ochrání hlízy i cibule před výskytem houbovitých chorob. Připravíme si truhlíky, do nichž po oschnutí uložíme hlízy miskovitě prohnutou stranou nahoru a zakryjeme je substrátem. Zajistíme vyšší teplotu a dostatečnou vlhkost substrátu. V polovině dubna hlízy přesazujeme. Pro kany volíme mnohem prostornější nádoby. Zpočátku je zálivka mírná, po vyrašení vydatná, současně přihnojujeme tekutým vícesložkovým hnojivem.

Vyséváme letničky

Letničky do truhlíků: Ageratum houstonianum – nestařec mexický, Antirrhinum majus – hledík větší (nižší kultivary), Callistephus chinensis – astra čínská (nižší kultivary), Coleus blumei – africká kopřiva, Dianthus chinensis – hvozdík čínský, Lobelia erinus – lobelka drobná, Salvia splendens – šalvěj zářivá.

Letničky k sušení: Ammobium alatum – pískožil křídlatý, Celosia argentea var. Cristata – nevadlec hřebenitý, Helichrysum bracteatum – smil listenatý, Limonium suworowii – statice, limonka, Rudbeckia hirta – terčovka.

Popínavé letničky: Cobaea scandens – vilec, Humulus scandens – chmel japonský, Lathyrus odoratus – hrachor vonný, Thunbergia alata – černooká Zuzana.

Zahrada letem světem

  • provádíme výsadbu ovocných stromů
  • očistíme jahodníky, zatlačíme kořenové krčky nadzvednuté mrazem, přihnojíme
  • dokončujeme řez jádrovin
  • předpěstováváme sadbu raného květáku, rané kapusty, raných kedluben, raného hlávkového salátu, rajčat, lilku vejcoplodého a paprik

Titulní foto: Thinkstockphotos.com