Vytvořit si ho můžeme pod širým nebem na terase, balkoně, ale i doma. Vhodnou zábranou téměř znemožníme jak vniknutí tepelného záření, takže tu i bez klimatizace bude docela příjemně, tak i vstup nezvanému návštěvníkovi.

Nutný základ

V momentě, kdy vybíráme zastínění oken (exteriérová nebo interiérová), měli bychom pamatovat na stálobarevnost materiálu. Tehdy mu přímé sluneční záření nebude škodit a může být vystaven každodenním paprskům. Pohlcování světelného záření je samozřejmostí, oceníme také absorpci tepla a tlumení hluku. Vhodná je antistatická úprava, která zajišťuje snadnější údržbu, a samozřejmě netřepivé konce. To vše ruku v ruce s celkovým pojetím interiéru. Materiál by měl barevně a vzorem odpovídat jeho zařízení, tehdy bude příjemným doplňujícím artefaktem domova.

ČTĚTE TAKÉ:

Pohoda na slunci

Nejčastější venkovní zábranou proti slunci jsou výsuvné markýzy. Používáme je obvykle na terasách, balkonech a nad sezením v blízkosti rodinného domu, plní tu zároveň funkci slunečníku i deštníku. Proto se šijí ze speciálních textilií, které kromě standardních vlastností musí být opatřeny vodě odolnou a protiplísňovou úpravou. Vyráběny jsou na rozměr dodaný zákazníkem, ovládají se mechanicky pomocí řetízku nebo dálkovým elektrickým ovladačem, luxusnější typy jsou doplněny o vlastní „rozum“. Ten myslí za uživatele, a tak jakmile vysvitne slunce, markýza se sama vysune, v dešti se naopak schová.

Venkovní zábrana

Před nežádoucím teplem se můžeme zvenku chránit žaluziemi, které se zejména v jižních zemích (Itálie, Španělsko atd.) používají naprosto běžně. A tak kdykoliv jedete tamními městy, vidíte zvenku téměř uzavřené domy, které sice působí osamoceně a nevlídně, zato uvnitř je příjemné klima. Venkovní rolety mají tradici i v naší zemi, vedle původních materiálů (dřevo) jsou nabízeny z plastu nebo hliníku. Ovládají se mechanicky nebo elektricky. K jejich prvotnímu účelu, tedy zastínit interiér, můžeme připočíst ještě bezpečnost. Většina typů totiž zároveň tvoří mechanickou zábranu před vniknutím zloděje.

K venkovnímu zastínění už tradičně patří klasické dřevěné okenice, které navíc v zimním období fungují jako tepelná izolace. Současná doba těmto vděčným okenním doplňkům přeje, k dostání jsou s překrásným kováním a jak jinak než v bohaté škále odstínů.

Interiérové zastínění

Proti slunečnímu i tepelnému záření se můžeme samozřejmě bránit také z domova. Těžké závěsy dávno vystřídaly lehčí materiály, které díky novým technologiím nepropouštějí dovnitř světlo a fungují jako tepelná izolace. V poslední době se stále více těší oblibě běžné textilní rolety, které mohou být i plisované, do moderních interiérů architekti rádi používají římské rolety. Roleta je rozdělená na několik pravidelných horizontálních dílů, které lze nezávisle na sobě shrnovat či stahovat.

Dalším velmi rozšířeným zastíněním jsou žaluzie. V domovech se nejčastěji instaluje tzv. horizontální provedení, které se vyrábí přímo na míru oken. Existují textilní, hliníkové nebo dřevěné žaluzie, v nejrůznějších rozměrech a v široké škále barev.

Méně vyhledávané pro domácí užití je vertikální provedení žaluzií, které známe nejčastěji z veřejných prostor a kanceláří. Ale i doma, jsou-li vybrány s citem, dokážou suplovat závěs či některé dělicí prvky. V běžném interiéru se nejčastěji používají textilní lamely, které by měly mít antistatickou úpravu a maximálně izolovat hluk.

Nezapomeňte:

Při instalaci dřevěných horizontálních žaluzií pamatujte na dostatek místa, abyste je mohli vytáhnout až nad okno. Dřevo odpradávna navozuje pohodovou atmosféru, v oknech navíc zvyšuje tepelnou izolaci.

Náš tip:

Na trhu je už několik let speciální látka nazvaná Screen. Tkaná je z jemných vláken pokrytých polyvinylchloridem. Přestože je materiál průhledný, podle hustoty tkaní může zachytit až 90 % slunečního tepla, přitom v místnosti je stále dostatek světla.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com